Magazin 25.03.2017.

Pripreme za Dane Vlade S. Miloševića u punom jeku: Slave muziku i ime srpskog kompozitora

ČITANJE: 3 minute

Mjesec april će u kulturnom životu Banjaluke obogatiti tradicionalna manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića”, čije će početne taktove 10. aprila odsvirati Kamerni orkestar banjalučke Akademije sa dirigentom Brankom Radošević-Mitrović na čelu.

Bogat i raznovrstan program i ove godine ispuniće sve institucije gdje “živi” kultura, Banski dvor, Narodno pozorište RS, Dječije pozorište RS, Muzej savremene umjetnosti RS, Muzej RS i Dom omladine.

Budući da je Akademija umjetnosti u Banjaluci organizator manifestacije, v.d. dekana profesor Sanda Dodik istakla je da su, pored muzičkih sadržaja, u program uvrstili i događaje kojima bi se predstavio rad kompletne akademije, odnosno sva tri studijska programa (studijski program muzičke umjetnosti, kao i dramskih i likovnih umjetnosti).

– Pored 12 sadržaja iz oblasti muzike, u program manifestacije uvršćene su i dvije studentske predstave, dvije izložbe, revija studentskih filmova i naučni skup, te nekoliko predavanja i jedna radionica. I ove godine fokus je na domaćim snagama – radu studenata i profesora Akademije umjetnosti, ali će se publici predstaviti i neka poznata imena iz regiona – najavila je Dodikova.

Vrijedno radeći na programu uvijek ih vodi isti cilj, skretanje pažnje na veliki značaj Vlade Miloševića u trasiranju etnomuzikoloških istraživanja u BiH, kao i na značaj i obim svega onoga što je sakupio, zabilježio i sačuvao od zaborava, a što pripada srpskoj tradiciji.

– Takođe je jednako važno podsjetiti i na njegov stvaralački rad, kompozitorsku djelatnost i obiman opus koji je ostavio iza sebe. Sjećanja na Vladu Miloševića i podsjećanja na njegovo mjesto u svijetu muzike poslužilo je istovremeno i kao povod za predstavljanje rada Akademije umjetnosti, ali i kao mogućnost da banjalučka publika gotovo mjesec uživa u kvalitetnim umjetničkim programima – priča Dodikova.

Ponosna je, kako kaže, što gotovo svi studenti Akademije učestvuju u nekom od programa manifestacije.

– Najveći broj studenata studijskog programa muzičke umjetnosti nastupa u okviru projekata orkestra ili hora, veliki broj ih se predstavlja na nekom od pojedinačnih koncerata, studenti pojedinih smjerova prate rad naučnog skupa i učestvuju u njegovoj organizaciji, prisustvuju predavanjima i radionicama koje smo organizovali – naglašava ona.

Studenti dramskih umjetnosti predstaviće svoje filmove i predstave, učestvovaće u snimanjima materijala, producenti će pomaći u organizaciji manifestacije.

– Ove godine su najaktivniji studenti smjera za grafički dizajn, koji su osmislili vizuelni identitet manifestacije i odgovorni su za sav promotivni materijal, a pored toga, u naš grad donose i izložbu plakata sa Svjetskog bijenala studentskog plakata – kazala je Dodikova.

“Dani Vlade S. Miloševića” su manifestacija od nacionalnog značaja, uvršćena u kalendar kulturnih dešavanja grada, u okviru koje predstavljamo najkvalitetnije programe iz oblasti umjetničke muzike, ali i rad kompletne Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

– Nažalost, banjalučka publika nema često priliku da prisustvuje ovako kvalitetnim sadržajima, te je ovo prilika da svi oni koji pronalaze zadovoljstvo u ovoj vrsti muzike posjete naše programe i da zajedno slavimo mjesec muzike i umjetnosti – smatra Dodikova.

Iskoraci u programu

– Ove godine smo napravili i mali iskorak iz polja umjetničke muzike, pa će se u okviru programa predstaviti i banjalučki ansambl “Bandoneon Sljuire”. Pored toga, ove godine imamo i veliki broj kvalitetnih i zanimljivih programa na kojima će se predstaviti umjetnici iz regiona, kao što su Novosadski duvački kvintet, zatim iz Beograda nam dolaze Marko Josifovski (violina), Vladimir Milošević (klavir) i Nemanja Marjanović (viola), iz Zagreba duvački kvintet “Kalamos”, a iz Sarajeva smo dobili zanimljiv program Hane Alivodić, koncert na lauti, koji će sigurno biti osvježenje za publiku – najavila Dodikova.

(Glas)