Magazin 18.05.2016.

Program “Evropske Noći muzeja”

ČITANJE: 1 minuta

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja, koji se inače obilježava 18. maja, a slavi prvu subotu, je “Muzeji i kulturni pejzaž”, čime teži da se istakne muzej kao jedinstveno mjesto koje povezuje materijalnu i nematerijalnu baštinu u jedinstveni kulturni pejzaž.

Muzejske institucije u Banjaluci takođe se svake godine pridužuju ovoj manifestaciji, pa će tako u Muzeju savremene umjetnosti RS program početi u 20 časova dodjelom nagrada pobjednicima likovnog konkursa na temu svemirskih istraživanja pod nazivom “Kako izgleda vaša budućnost”. Posjetioci će sve do dva časa iza ponoći moći da pogledaju i izložbe “Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti”, i “Nova religija” Dejmijena Hirsta.

U kamenoj zgradi na Kastelu će se moći pogledati postavka “Na putevima modernizma: Misirlić, Simić, Đurić, Štaljo”. Muzički dio programa ispred MSU RS počeće koncertom “The Best Beat – Beatles tribute bend”, DJ set Gents, a po prvi put će nastupiti i DJ Hamilton. U Muzeju Republike Srpske program će početi oko 18 časova. Sadržaj programa kreira 120 učesnika, školske djece, studenata Univeziteta u Banjaluci i prijatelja Muzeja. Program će se odvijati u prostorijama Stalne postavke, a posjetioci će imati priliku razgledati sve postavke muzeja među kojima i dvije tematske izložbe uz stručno vođenje.

(Nezavisne)