Magazin 28.09.2020.

Projekcija filma “Petrijin venac” u Art bioskopu Banskog dvora

ČITANJE: 1 minuta

U Art bioskopu Banskog dvora u utorak, 29. septembra u 20:00 časova biće prikazan film “Petrijin venac” u režiji Srđana Karanovića, a u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Banjaluci i Centar filmom iz Beograda.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za ovaj programski sadržaj je ograničen na 20 posjetilaca. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

„Petrijin venac“ je jugoslovenski film snimljen 1980. godine u režiji Srđana Karanovića. Film je snimljen po motivima preuzetim iz istoimene knjige Dragoslava Mihailovića.

Film je sniman u Senjskom Rudniku. U ovom filmu Petriju je glumila Mirjana Karanović kojoj je to bila prva uloga. Ulogu stare Petrije i naratora imala je Darinka Živković (1928-2013), naturščik.  Inspiracija za lik Petrije bila je Milena Stefanović iz rudarskog naselja Ravna reka kod Ćuprije.

Jugoslovenska kinoteka u saradnji sa VIP mobajlom i Centar filmom je restaurisala ovaj filmski klasik. Pretpremijerno film je prikazan u Čačku 12. novembra, a premijerno u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke 15. novembra 2018. godine.

Radnja se odvija u malom rudarskom mestu u Srbiji i obuhvata prederatni, ratni i poslijeratni period. Priča o tragičnom životnom putu nepismene žene sa sela, o njenom životu sa trojicom ljudi koje je voljela. Njen životni put pun trpljenja, samoće, razočaranja, nadanja i ljubavi, prerasta u simbol čovjekove pobjede.

(E.M/banjaluka.net)