Magazin 15.03.2019.

“PROLJEĆE U BANJALUCI”: Manifestacija duža od dva mjeseca, sa više od 100 događaja

ČITANJE: 3 minute

U okviru manifestacije “Proljeće u Banjaluci” od 8. aprila do 15. juna predviđeno je više od 100 događaja u različitim oblastima čiji je cilj da građani dobiju što više kvalitetnih sadržaja, te da privuče veći broj turista, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

“Jedan blok su protokolarni događaji, obilježavanje Dana i slave Grada, Dana pobjede nad fašizmom, drugi blok predviđa manifestacije iz oblasti kulture, treći se odnosi na sportske manifestacije, a četvrti blok su turističke manifestacije”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci nakon sjednice organizacionog odbora manifestacije “Proljeće u Banjaluci”.

Prema njegovim riječima, peti blok obuhvata ostale događaje u kojem su se gradu Banjaluka kao partneri, predlagači i incijatori pojavile desetine institucija, udruženja građana, nevladinih organizacija, domaćih i stranih subjekata gdje je oko 60 dodatnih događaja i za najmlađe i za najstarije u oblastima kulture, turizma, sporta, zabave, rekreacije.

Radojičić je naveo da će u okviru manifestacije biti održan treći “Ćevap fest” koji će prvi put biti vezan za dovođenje gostiju iz inostranstva.

“Od 12. aprila počinje nova turistička ponuda grada zajedno sa kompanijom `Kontiki`, a riječ je o čarter vikend letovima na relaciji Beograd-Banjaluka, u kojoj se nudi vikend boravak u Banjaluci sa turističkim i kulturnim sadržajima, a preklapa se sa `Proljećem u Banjaluci`. To je novi pilot projekat koji u naš grad treba da dovede nove grupe turista”, rekao je on.

Radojičić je najavio i niz muzičkih događaja, koncerte Zdravka Čolića, Željka Samardžića, Nikole Rokvića, grupe “One tri”, Merime NJegomir, Saše Matića, nekoliko koncerata džez muzike, te koncerte Kemala Gekića, Divne LJubojević, kao i više folklornih događaja.

Kako je dodao, polovinom maja biće održan drugi Festival cvijeća, te nekoliko konferencija i događaja za mlade.

“Imamo drugu manifestaciju `Proslava punoljetstva`, treću `Digitalnu konferenciju` koja je postala jedan od vodećih regionalnih događaja, te prvu međunarodnu konferenciju `didžejeva` sa tendencijom da Banjaluka postane regionalni centar i u ovom domenu”, naveo je on.

Kada je riječ o sportskim događajima, Radojičić je najavio biciklističku trku Banjaluka-Beograd, te održavanje dva polumaratona.

On je najavio i novi “Motofest” 18. maja, sadržaje za osobe treće životne dobi, dok je za 9. maj-Dan pobjede nad fašizmom predviđen veći događaj na otvorenom.

Radojičić je pozvao kreativce iz Banjaluke da se prijave na dva konkursa, na kojima će najbolja rješenja biti nagrađena.

“Jedan će se odnositi na osnovce da za Dan grada pripreme prigodne vizualne likovne sadržaje tipa transparenata, a najbolji radovi će biti izloženi u parku `Mladen Stojanović`. Drugi konkurs se odnosi na vajber stikere sa motivima Banjaluke”, rekao je Radojičić.

Radojičić je najavio da će i Gospodska ulica dobiti novi izgled što će, kako je istakao, biti iznenađenje za građane.

(Srna)