“PROLJEĆE U BANJALUCI”: Manifestacija duža od dva mjeseca, sa više od 100 događaja

U okviru manifestacije “Proljeće u Banjaluci” od 8. aprila do 15. juna predviđeno je više od 100 događaja u različitim oblastima čiji je cilj da građani dobiju što više kvalitetnih sadržaja, te da privuče veći broj turista, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

“Jedan blok su protokolarni događaji, obilježavanje Dana i slave Grada, Dana pobjede nad fašizmom, drugi blok predviđa manifestacije iz oblasti kulture, treći se odnosi na sportske manifestacije, a četvrti blok su turističke manifestacije”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci nakon sjednice organizacionog odbora manifestacije “Proljeće u Banjaluci”.

Prema njegovim riječima, peti blok obuhvata ostale događaje u kojem su se gradu Banjaluka kao partneri, predlagači i incijatori pojavile desetine institucija, udruženja građana, nevladinih organizacija, domaćih i stranih subjekata gdje je oko 60 dodatnih događaja i za najmlađe i za najstarije u oblastima kulture, turizma, sporta, zabave, rekreacije.

Radojičić je naveo da će u okviru manifestacije biti održan treći “Ćevap fest” koji će prvi put biti vezan za dovođenje gostiju iz inostranstva.

“Od 12. aprila počinje nova turistička ponuda grada zajedno sa kompanijom `Kontiki`, a riječ je o čarter vikend letovima na relaciji Beograd-Banjaluka, u kojoj se nudi vikend boravak u Banjaluci sa turističkim i kulturnim sadržajima, a preklapa se sa `Proljećem u Banjaluci`. To je novi pilot projekat koji u naš grad treba da dovede nove grupe turista”, rekao je on.

Radojičić je najavio i niz muzičkih događaja, koncerte Zdravka Čolića, Željka Samardžića, Nikole Rokvića, grupe “One tri”, Merime NJegomir, Saše Matića, nekoliko koncerata džez muzike, te koncerte Kemala Gekića, Divne LJubojević, kao i više folklornih događaja.

Kako je dodao, polovinom maja biće održan drugi Festival cvijeća, te nekoliko konferencija i događaja za mlade.

“Imamo drugu manifestaciju `Proslava punoljetstva`, treću `Digitalnu konferenciju` koja je postala jedan od vodećih regionalnih događaja, te prvu međunarodnu konferenciju `didžejeva` sa tendencijom da Banjaluka postane regionalni centar i u ovom domenu”, naveo je on.

Kada je riječ o sportskim događajima, Radojičić je najavio biciklističku trku Banjaluka-Beograd, te održavanje dva polumaratona.

On je najavio i novi “Motofest” 18. maja, sadržaje za osobe treće životne dobi, dok je za 9. maj-Dan pobjede nad fašizmom predviđen veći događaj na otvorenom.

Radojičić je pozvao kreativce iz Banjaluke da se prijave na dva konkursa, na kojima će najbolja rješenja biti nagrađena.

“Jedan će se odnositi na osnovce da za Dan grada pripreme prigodne vizualne likovne sadržaje tipa transparenata, a najbolji radovi će biti izloženi u parku `Mladen Stojanović`. Drugi konkurs se odnosi na vajber stikere sa motivima Banjaluke”, rekao je Radojičić.

Radojičić je najavio da će i Gospodska ulica dobiti novi izgled što će, kako je istakao, biti iznenađenje za građane.

(Srna)

SASTANAK KOD PREDSJEDNICE: O prvih 100 dana rada Vlade RS i formiranju vlasti na nivou BiH

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović održala je sastanak sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom i potpredsjednicima Vlade Srpske Radovanom Viškovićem, Antonom Kasipovićem i Srebrenkom Golić, te predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Tema sastanka bila je prvih 100 dana Vlade Radovana Viškovića, a u Palati predsjednika su prisutni

PLAVI TELEFON TE TREBA Poziv za nove volontere i volonterke

Savjetodavna linija za djecu i mlade Plavi telefon u potrazi je za novim volonterima i volonterkama. Tražimo osobe starije od 19 godina koje: žele pomoći i biti podrška djeci koristeći empatiju i stečena znanja odgovorne su i motivisane za građenje sebe kao ličnosti trenutno borave u Banjaluci Odabrani volonteri i volonterke će dobiti: obuku iz

FK BORAC: Sa četiri gola u mreži Slobode do pet bodova prednosti nad Slogom

Borac je najviše profitirao nakon mečeva 18. kola lige Republike Srpske. Banjalučani su pobjedom nad Slobodom 4:0 stekli pet bodova prednosti u odnosu na Slogu koja je remizirala u Gradišci. Krilni igrač Almedin Ziljkić bio je veoma raspoložen za igru i stvarao je velike probleme gostima. Upisao se i u strijelce ali ističe da u

KONTROLA PORESKE UPRAVE Neizdavanje računa zapečatilo osam zlatara

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u proteklih nekoliko dana širom RS proveli akciju pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, sa akcentom  na poreske obveznike koji se bave prometom zlata, srebra i drugog nakita. Izvršeno je ukupno 15 kontrola kod tih poreskih obveznika, te su u osam slučajeva utvrđene nepravilnosti. Zbog uočenih nepravilnosti, inspektori

BANSKI DVOR: “Imprimatur” predstavlja roman “Ništa se nije desilo” Stefana Janjića

Promocija romana “Ništa se nije desilo”, autora Stefana Janjića, biće održana u utorak u crvenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra u saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur”. Na promociji, pored autora, učestvuju Goran Dakić, Borislav Vukojević i Boris Maksimović. Kritika, osvrćući se na roman “Ništa se nije desilo”, ali i na njegov naziv, rekla je da

Racija u dva banjalučka lokala, pronađena droga

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su tokom vikenda izvršili raciju u dva ugostiteljska objekta u Banjaluci u kojoj su pronašli drogu. Kako navode iz PU Banjaluka, pronađeno je više pakovanja pvc vrećica sa materijama koje asociraju na opojne droge (marihuanu, kokain i spid). “Pet lica, od kojih dvoje maloljetnika, je ispitano na okolnosti posjedovanja opojne

ČEKRLIJA (PDP): Ako budu mijenjali Ustav FBiH, formirati novu cjelinu od srpskih opština

Član Glavnog odbora PDP-a Saša Čekrlija smatra da je neophodno da, u slučaju ustavnih promjena u Federaciji BiH, sadašnji Livanjski kanton i Unsko-sanski kanton budu prekomponovani i od njihovih dijelova načinjena posebna izborno-teritorijalna organizacija koju bi činile opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. On tvrdi da se uveliko u tajnosti vode pregovori između bošnjačkih i hrvatskih