Magazin 01.04.2019.

“PROLJEĆE U BANJALUCI”: Najavljena međunarodna konferencija o turizmu

ČITANJE: 3 minute

U okviru programa „Proljeće u Banjaluci“, naš grad će tokom aprila ugostiti turističke radnike iz regiona na II Međunarodnoj konferenciji turizma i Međunarodnom sajmu turizma koji će biti održani u periodu od 18. do 20. aprila, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je turizam jedna od značajnih prilika za Banju Luku i da postoji ogroman potencijal u razvoju turizma.

– U protekle dvije godine razvijaju se i dodatni elementi koji omogućavaju razvoj turizma. To je, prije svega,  avionski saobraćaj gdje smo trenutno povezani sa četiri evropske destinacije, a 12. aprila je predviđeno da za Banju Luku krenu prvi čarter turistički letovi iz Beograda koji će za vikend dovoditi turiste. Ukupnu ponudu gradu obogatilo je i otvaranje najvećeg regionalnog šoping centra „Delta planet“ – rekao je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Neven Stanić, kazao je da Banja Luka ima dosta turističkog potencijala i da bi trebalo da se bazira na komparativnim prednostima koje imamo, a to se prvenstveno odnosi na rijeku Vrbas i sve ono što ona nudi u turističkom smislu.

– Naš prioritet na ovogodišnjoj konferenciji biće receptivni turizam. Mi želimo da dovodimo goste iz inostranstva u Banju Luku, da im pokažemo ono čime raspolažemo i da gosti odu zadovoljni iz našeg grada. Jedna od tema konferencije biće i destinacijski menadžment. Tu temu ćemo obraditi na način da našim turističkim agencijama predstavimo kako da na najbolji način brendiraju turističke proizvode – najavio je Stanić.

Direktor Turističke organizacije Banja Luka Irena Radojević, istakla je da je Grad prepoznao šansu za razvoj u turizmu kao važnoj privrednoj grani.

– Akcenat konferencije, koja će biti održana 19. i 20. aprila u Banskom dvoru, stavljamo na receptivni turizam jer nije cilj da samo naši ljudi putuju po svijetu već i da dovedemo ljude u Banju Luku i da se što više ovdje zadrže. Ugostićemo i svjetski poznato ime u svijetu turizma Slobodana Mićića, a već sada možemo reći da je prijavljeno oko 150 učesnika, a to su predstavnici turističkih agencija, turoperatora, hotelijera, lokalnih zajednica i slično. Biće tu učesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Hrvatske i Rusije – rekla je Irena Radojević.

Slaviša Kovačević, iz kompanije „RS konsalting i trejd“, koja je organizator  Međunarodnog sajma turizma od 18. do 20. aprila, rekao je da će promoter ove manifestacije biti poznati srpski glumac Miloš Biković, a da će ulaz na sajam biti besplatan.

– Sajam će biti održan u novoizgrađenoj sportskoj dvorani „Centar“ gdje je učešće već prijavilo preko 150 učesnika iz zemalja okruženja. Biće tu predstavnici turističkih organizacija Srbije, Crne Gore i Repbulike Srpske, kao i turističke organizacije Beograda, Kantona Sarajevo i domaćina Banje Luke,  te predstavnici nacionalnih parkova iz RS, Olimpijskog centra Jahorina i svih banja iz RS. Na sajmu će se predstaviti brojni vinari iz RS i okruženja, a naši partneri u ovom poslu su Komercijalna banka, Dunav osiguranje i M:tel – zaključio je Kovačević.