Magazin 23.03.2017.

Promovisana knjiga sveštenomučenika episkopa banjalučkog Platona

ČITANJE: 1 minuta

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci promovisano je četvrto izdanje knjige “Nauka i religija, hrišćanski ideali i materijalističko shvatanje života” episkopa banjalučkog Sveštenomučenika Platona Јovanovića. Vladika Platon ovu knjigu napisao je 1906. godine.

Episkop Platon je, prije izbora za episkopa, mnogo radio na spisateljskom planu, a u Јagodini je štampao filosofsko-teološku raspravu “Nauka i religija”, čime se, po riječima onih kjoi su upoznati sa njegovim djelom, potvrdio i kao mislilac.

– Čovjek koji je uoči jedno od temeljnih pitanja svoga vremnena to je pitanje o osnovama ljudskog saznanja, ali i pitanje urešenja u društvu i postavio je temeljno pitanje odnosa nauke i religije, rekao je Željko Vujadinović, istoričar

Povodom 75 godina od stradanja episkopa banjalučkog Platona, Narodna i univerzitetska biblioteka izdala je ovu knjigu prema drugom, dorađenom izdanju iz 1938. godine.

– Značaj ove knjige nije samo zbog jubileja, nego zbog njenog sadržaja koji je i danas aktuelan o povezanosti nauke i religije, istakla je  Ljiljana Petrović Zečić.

5. maja navršiće se 75 godina od mučeničke smrti episkopa banjalučkog Sveštenomučenika Platona, kada su ga ustaše ubile i bacile u rijeku Vrbanju.

 

(RTRS)