Magazin 01.02.2023.

PRVA DVA DANA FEBRUARA Zelena kometa na noćnom nebu prvi put od kamenog doba

ČITANJE: 2 minute

Nedavno otkrivena zelena kometa prva dva dana februara će biti najbliža Zemlji i proletjeće noćnim nebom prvi put poslije 50.000 godina. Posljednji put je bila vidljiva na noćnom nebu tokom kamenog doba.

Kometa koju su astronomi otkrili 2. marta 2022. pomoću kamere širokog polja Zwicky Transient Facility u opservatoriji Palomar u okrugu San Dijego u Kaliforniji, prema Nasinom tumačenju približila se Suncu 12. januara.

Nazvana “C/2022 E3 (ZTF)” , ima orbitu oko Sunca koja prolazi kroz spoljne krajeve Sunčevog sistema, zbog čega prevaljuje tako dug put i zbog čega joj je potrebno toliko vremena da ponovo prođe pored Zemlje, navode iz The Planetary Societyu.

Ledeni nebeski objekat biće najbliži Zemlji između 1. i 2. februara, na udaljenosti od oko 42 do 44 miliona kilometara, navodi EarthSkyu.

Čak i tokom ovog prolaska, kometa će i dalje biti na udaljenosti 100 puta većoj od razdaljine MJjeseca od Zemlje, izračunali su u EarthSkyu.

Kako se kometa približava Zemlji, posmatrači će moći da je vide kao blijedozelenu mrlju u blizini sjajne zvijezde Polaris, poznate Sjevernjače. Komete reflektuju različite boje svjetlosti zbog njihovog trenutnog položaja u orbiti i hemijskog sastava.

Kada Mjesec poslije ponoći zađe za stanovnike sjeverne hemisfere, optimalno je vrijeme za posmatranje komete. Svemirski objekat će biti teže uočljiv za one na južnoj hemisferi.

U zavisnosti od jačine osvetljenosti, “C/2022 E3 (ZTF)” može biti vidljiva i golim okom na tamnom nebu, ali dvogled ili teleskop će olakšati uočavanje komete.

Kometa se može razlikovati od zvijezda po svojim prugastim repovima prašine i naelektrisanih čestica, kao i po sjajnoj zelenoj komi koja je okružuje.

Koma je omotač koji se formira oko komete dok prolazi blizu Sunca, što dovodi do sublimiranja njenog leda ili pretvaranja direktno u gas. Ovo prouzrokuje da kometa izgleda nejasno kada se posmatra kroz teleskope.

Nakon što prođe pored Zemlje, kometa će se približiti Marsu 10. februara, navodi EarthSky,m prenosi RTS.

Ako oblaci ili loše vrijeme stane na put posmatranju neba, projekat Virtuelni teleskop će podijeliti direktan prenos komete na nebu iznad Rima.

 

Oznake: Zelena kometa