Magazin 17.05.2017.

Prvi Festival monodrame na Teatar festu: Prilika za mlade i talentovane umjetnike

ČITANJE: 2 minute

Prvi Festival monodrame mladog glumca, pod sloganom „Oni su građa od koje se prave snovi“ ove godine prati 20. Teatar fest „Petar Kočić“.

Takmičarski program Teatar festa počinje danas i trajaće do 24. maja, a predstave će biti igrane na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS od 20 časova, dok su monodrame mladog glumca predviđene za termin od 18.30 na sceni „Petar Kočić“.

Ljiljana Čekić, selektor Festivala monodrame mladog glumca, kaže da je ulaz na sve predstave, koje će biti igrane na Festivalu monodrame mladog glumca, slobodan.

– S obzirom na to da postoji zabrana otvaranja novih radnih mjesta, veliki broj mladih ljudi ostaje bez profesionalnog angažmana. Pitanje je kada će se uopšte i zaposliti u nekoj pozorišnoj kući. Iz tih razloga dali smo priliku mladim umjetnicima da se predstave našoj festivalskoj publici. Odlučili smo da ta forma bude monodrama zato što značajan broj mladih glumaca na ovim prostorima diplomira sa monodramom ili tu formu biraju za završni master rad. Dakle, oni su već imali gotove, vrlo kvalitetne predstave sa kojim mogu da se predstave na jednom ovako značajnom i respektabilnom festivalu koji ima tradiciju već dvije decenije – rekla je Čekićeva.

Najboljeg mladog glumca, dodaje ona, sljeduje diploma, srebrnjak Narodnog pozorišta RS i novčana nagrada.

– S obzirom na to da je ovo prvi festival i da nikada ranije nismo radili nešto slično odziv je bio dosta dobar. Imaćemo dvije monodrame iz Banjaluke, i po jednu iz Gornjeg Milanovca, Trebinja, Beograda i Tuzle – navodi Čekićeva.

Mlade glumce ocjenjivaće Slađana Čovičković, direktorka Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši, Radenka Ševa, glumica Narodnog pozorišta RS i Mladen Mirosavljević, profesor na „BLC“.

Jedna od predstava koja će biti igrana je „Rod i dom“, Safeta Sijarića u dramatizaciji Hasana Džafića, a u izvođenju Irfana Kasumovića, Teatar Kabare, Tuzla.

– Učešće na Festivalu monodrame mladog glumca za mene je velika čast. Smatram to velikim uspjehom. Monodrama „Rod i dom“ bila je završni rad na mom master studiju glume. S druge strane to je za mene i nagrada za nešto od čega sam do sada u životu bježao, jer monodrama je kao forma preveliki izazov. „Rod i dom“ je priča bliska svima nama. To je priča koja nam treba i koja nas podsjeća na ono što smo bili. Priča o vrijednostima koje se gube ili uništavaju – objašnjava Kasumović.

Ostale monodrame mladog glumca

Publika će moći da pogleda i monodrame „Kosovo, o, čudesa Božjih sudbina“, „Teatra Mačak“ i „Oprostite, molim Vas, mogu li da prođem?“ Akademije umjetnosti iz Banjaluke. Biće igran i „Svetozar T'reći“, Nasteatra, Gornji Milanovac, „Suvišan čovek“, autorski projekat Stevana Šerbedžije, Trebinje i „Bog da prosti“, mondrama Fakulteta dramskih umjetnosti, Beograd.

(Euroblic)