Magazin 02.10.2016.

Putovanje kroz kulturno nasljeđe uz igru i pjesmu

ČITANJE: 2 minute

Članovi Ansambla narodnih igara i pjesama Srbije “Kolo”, u punoj dvorani “Borik” u Banjaluci, održali su u subotu naveče koncert, čime je svečano otvorena 69. sezona ovog ansambla pod nazivom “Energija tradicije”.

Koncert ovog ansambla je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je ocijenio je da ovaj ansambl na pravi način čuva tradiciju srpske kulture.

“Rukovodstvo ovog ansambla učinilo nam je tu čast da baš u Banjaluci počnu svoju koncertnu sezonu. Bilo je mnogo pregovora u vezi sa datumom održavanja, ali mislim da je trud vrijedio, jer je ovo veliki poklon gradu na Vrbasu i Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Scensko-vizuelni spektakl pred Banjalučanima je otvoren izvođenjem pjesme iz Potkozarja “Oj, djevojko, draga dušo moja”, a potom su uslijedile igre iz Šumadije, istočne Hercegovine, okoline Niša, sa Stare planine, ciganska igra iz Vojvodine, igra sa banatskim motivima i svadbenim običajima iz okoline Gnjilana. Ono što razlikuje Ansambl narodnih igara “Kolo” od ostalih čuvara tradicije, pjesme i igre je koncept nastupa, koji odudara od tipičnog modela kulturno-umjetničkih društava.

Ansambl “Kolo”, umrežen sa drugim umjetnostima, na potpuno drugačiji način publici donosi duh narodnih igara u spoju sa savremenim tehnologijama. Banjalučku publiku posebno je oduševio video-bim sa kog su, prije svake igre, glumci iz Srbije, ali i članovi ansambla, na zanimljiv način najavili predstojeću izvedbu, opisujući način na koji se koreografije izvode, ili pričajući legendu vezanu za određenu igru. Muzičku pratnju folklornom ansamblu izvodili su članovi Narodnog orkestra, koji su pred kraj koncerta priredili i niz narodnih melodija.

U dugoj istoriji ansambla “Kolo”, ovo je prvo međunarodno otvaranje sezone, a Banjaluku su odabrali prvenstveno zbog, kako kažu, banjalučke publike, koja ih je svaki put lijepo prihvatila i dočekala.

Direktor Ansambla narodnih igara i pjesama Srbije, “Kolo” Vladimir Dekić istakao je da je svaki nastup ovog ansambla na teritoriji Republike Srpske pronalazio posebno mjesto u srcima svih članova ansambla. Janko Dimitrijević, član ansambla “Kolo”, naglasio je da je program koji je predstavljen Banjalučanima svojevrsno putovanje i šetnja kroz naše podneblje i da publika na ovaj način ima priliku da se upozna s našim bogatim kulturnim nasljeđem.

Koncertu su, osim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prisustvovali i Ari Livne, šef Predstavništva RS u Izraelu, Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma, Nebojša Radmanović, potpredsjednik SNSD-a, i Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS.

(Nezavisne)