Magazin 04.05.2017.

Radenko Milak i ekipa MSU RS spremni za 57. venecijansko bijenale: Univerzitet katastrofe garantuje uspjeh

ČITANJE: 2 minute

Velika organizacija, velika odgovornost, veliki izazov “srušili” su se na leđa umjetnika Radenka Milaka i Muzeja savremene umjetnosti RS na njihovu veliku radost, gdje su već mjesecima u punom jeku pripreme za odlazak na prestižno Venecijansko bijenale.

U Paviljonu BiH/RS u Italiji radi se na postavci, usaglašeni su detalji kako bi se mozaik “Univerziteta katastofe” složio.

Još samo šest dana ostalo je do otvaranja 57. venecijanskog bijenala, a u kratkoj pauzi, vožnji od kuće do Muzeja, Milak je za “Glas Srpske” potvrdio da je sve spremno.

– Prije tri-četiri dana bio sam u Parizu, gdje sam radio sam montažu video-materijala. Mnogo je obaveza i mnogo umora, ali sve smo završili u roku – kazao je umjetnik.

Vođen idejom da stvori umjetničku koncepciju koja se sastoji od različitih vrsta radova: crteža, akvarela, slika i video-radova, gdje je svaki medij povezan sa katastrofom i dokumentacijom o istom, Milak je još ranije naglasio da ovaj projekat takođe predstavlja poziv istraživačima, misliocima i umjetnicima da doprinesu na više načina: umjetničkim radovima, teorijskim tekstovima, govorima, projekcijama i radionicama.

Iako je 12. maj datum kada će svečano otvoriti naš paviljon za stručnu javnost i publiku, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković objasnila je da već 9. maja paviljoni svih zemalja učesnica moraju biti spremni za pretpremijernu posjetu umjetnika, kritičara, novinara i kolekcionara.

– Nakon intenzivnih priprema, izrade i pakovanja izložbe za transport, pripreme potrebne dokumentacije, tehničari Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koji je i ove godine organizator Paviljona BiH, prošle sedmice su uspješno startovali sa postavkom i adaptacijom izložbenog prostora u Palati Malipjero – potvrdila je Vujkovićeva, koja je i komesar ovogodišnjeg paviljona.

Posljednja sedmica pred zvanično otvaranje, objašnjava ona, rezervisana je za produkciju promotivnog materijala, kataloga izložbe i dodatnu produkciju same izložbe.

– Kao komesar ovogodišnjeg paviljona uvjerena sam u uspješnost projekta “Univerzitet katastrofe”, koji u svojoj osnovnoj ideji ima razvojni element jedne platforme koja treba se razvija i nakon Venecijanskog bijenala – naglašava Vujkovićeva.

Cilj im je, dodaje ona, da se u okviru te platforme i u okviru te inicijalne ideje uspostavlja saradnja s internacionalnim kustoskim timom i razvija mreža participacije inostranih umjetnika koji u osnovi svoje umjetnosti imaju istu ideju.

– To je možda jedna od osnovnih novina naše prezentacije na ovogodišnjem bijenalu, za koju sasvim osnovano možemo reći da je inovativna, ne samo kada je region iz koga dolazimo u pitanju, već i daleko šire – naglasila je Vujkovićeva.

(glassrpske.com)