Magazin 29.11.2018.

RADOJIČIĆ NA “FILM FORUMU BANJALUKA”: Dodatna sredstva za kulturu

ČITANJE: 2 minute

Dvodnevna konferencija “Film Forum Banjaluka” posvećena razvoju filmske industrije u BiH, kao i njenih ekonomskih i turističkih potencijala, počela je danas u Kamenoj kući tvrđave Kastel.

Grad je podržao ovu konferenciju, a kako je rekao gradonačelnik Igor Radojičić – Banja Luka, kao kandidat koji je ušao u finale takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, izuzetno je zainteresovana za razvoj svih grana kulture.

-Fokusirali smo se na one ciljeve koji su predviđeni Strategijom razvoja kulture grada za naredni desetogodišnji period. Grad će se u narednim godinama najviše fokusirati na dvije linije, od kojih je jedna ulaganje u infrastrukturu za kulturu, od najvećeg projekta za multifunkcionalnu kongresnu konferencijsku dvoranu pa do manjih prostora širom grada, koji treba da omoguće decentralizaciju kulture i odvijanje kulturnih dešavanja na različitim mjestima – kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, druga linija jeste projektno finansiranje.

-Upravo je završen javni poziv za raspodjelu nešto manje od 200.000 KM za projekte iz oblasti kulture. Ta sredstva su uvećana u odnosu na ranije godine, u skladu sa novousvojenom Strategije za razvoj kulture – zaključio je Radojičić.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković kazala je da je ministrarstvo prepoznalo značaj i važnost ove konferencije i pružilo podršku ovom događaju.

-Svjesni smo činjenice da je kinematografija u BiH u povoju, ali isto tako smatramo da imamo potencijal i upravo smo iz tog razloga izdvojili sredstava da podržimo konferenciju i da od filsmkih profesionalaca pokupimo dobre prakse i potaknemo razvoj ove industije u RS – kazala je ona.

Producent „Vizart filma“ Zoran Galić istakao je da se “Film Forum Banjaluka” po prvi put dešava u Banjoj Luci, i da je uz domaće okupio i stručnjake iz oblasti filma iz regiona.

-Tu su filmski producenti, distributeri i direktori filmskih fondova koji će da pričaju u kojem stanju je trenutno region i kakva je naša pozicija tu, te koliko ima prostora da unaprijedimo našu kinematografiju. Organizovali smo pet panela u dva dana, koji će obuhvatiti teme: filmski fondovi, dokumentarni film, prvi film i alternativna distribucija. Otvoreno je za sve zainteresovane – kazao je Galić.