Magazin 01.04.2019.

RADOJIČIĆ: Očekujem da će “Demofest” ipak biti održan i da odluka o pauzi nije konačna

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da očekuje da će organizator banjalučkog “Demofesta”, ipak, prirediti ovogodišnji festivala, uprkos najavama da će ovaj jedinstveni regionalni projekat nakon 11 godina “otići na pauzu”.

“I dalje očekujem da to nije završna odluka, jer je od 2012. godine svake godine u martu i aprilu najava da neće biti `Demofesta`. Uvijek se negdje u ovo vrijeme najavi, pa se u međuvremenu nešto dogovori”, rekao je Radojičić, komentarišući odluku organizatora `Demofesta` da jedinstveni regionalni projekat namijenjen promociji i pružanju podrške mladim autorskim bendovima iz bivše Jugoslavije ove godine ode na pauzu.

Radojičić je novinarima u Banjaluci rekao da grad u svom godišnjem budžetu i planu kulturnih manifestacija ima sufinansiranje, besplatno korištenje tvrđave Kastel i dodatna finansijska sredstva za “Demofest”.

“Sa naše strane je sve to spremno, nadam se da će organizator naći snage i omogućiti organizovanje `Demofesta` i ove godine”, rekao je Radojičić.

On je rekao da su turizmu u Banjaluci naročitu štetu nanijela dešavanja u ovom gradu u decembru prošle godine.

“Imali smo izuzetno veliki pad broja posjeta, noćenja i prometa”, rekao je Radojičić.

Radojičić je rekao da je Banjaluka lani u martu, aprilu i maju, imala rast od 40 odsto gledano i po broju noćenja, posjeta i po prometu, dodavši da je za 1,9 miliona KM bio veći promet zahvaljujući blokovima događaja koji su bili organizovani u tim mjesecima.

“Kraj godine je, zbog nemira koji su bili u Banjaluci bio izuzetno loš, jer su manifestacije otkazane, a iz grada su poslate problematične slike, te je veliki broj turista odustao od Banjaluke što je uzrokovalo značajan pad posjeta i prihoda u ugostiteljstvu, servisima, hotelijerstvu”, rekao je Radojičić.

On je rekao da će Banjaluka u narednom periodu uložiti ozbiljne napore i trud kako bi u ovaj grad ponovo bili vraćeni turisti.

(Srna)