Radojičić sa delegacijom Tjenđina o međusobnoj saradnji

Gradonačelnik Igor Radojičić razgovarao je danas sa delegacijom kineskog grada Tjenđina, koja boravi u našem gradu s ciljem razmjene iskustava i dogovora o budućoj saradnji sa predstavnicima vlasti i akademske zajednice Republike Srpske.

-Iako je Tjenđin stotinjak puta veći od našeg grada, ali kao što su i tokom moje prošlogodišnje posjete tom gradu, naši kineski prijatelji rekli to nije ni važno za saradnju među prijateljima – kazao je Radojičić poslije današnjeg sastanka u Gradskoj upravi.

U Banjoj Luci već nekoliko godina radi Konfucijev institut, koji prema Radojičićevim riječima, predstavlja jaku i kvalitetnu direktnu vezu između naših gradova i naših zemalja.

-U svim dosadašnjim susretima sa predstavnicima Tjenđina, iskazali smo interes za nastavak saradnje. Naši prijedlozi, uz Konfucijev institut, odnose se i na nastavak saradnje u kulturi jer su kulturni radnici odavde već bili u Kini, ali i kineski umjetnici u našem gradu. Takođe, impresivan razvoj Univerziteta i visokog obrazovanja u Kini je nešto gdje se može dosta naučiti i u tom smislu podržavamo saradnju univerziteta. Pored toga, uputili smo prijedloge o mogućnostima ekonomske saradnje, industrijskih zona i u oblasti komunalne infrastrukture – zaključio je Radojičić.

Liju Sin, zamjenik direktora Komisije za obrazovanje grada Tjenđin, koji predvodi kinesku delegaciju, kazao je da saradnja u svim oblastima intenzivirala poslije otvaranja Konfucijevog instituta.

– Nadam se da će međusobna saradnja, pogotovo u oblasti obrazovanja, imati dobre rezultate i u budućnosti – rekao je on.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici Konfucijevog instituta i Univerziteta u Banjoj Luci.

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.