Magazin 18.04.2017.

Rajko Pušić, najpoznatiji banjalučki karikaturista, slavi 55 godina rada: Znao sam da dirnem gdje ne treba

ČITANJE: 4 minute

Više od pola vijeka unosio je humor u banjalučku štampu, prikazivao gradske probleme, crtao sportiste, političare i privrednike, a danas se karikature Rajka Pušića mogu naći samo na njegovom fejsbuk profilu.

Ko je bar jednom držao neke od banjalučkih novina u rukama, vidio je čuvene Rajkove crteže, koji su mnogima bili omiljeni dio štampanih medija.

Sve je počelo prije pola vijeka kada je Rajko kao dvanaestogodišnji dečak na kiosku vidio šareni časopisi “Jež” i poželio da se jedan od njegovih crteža nađe u njemu.

– Bio sam osnovac i na kiosku vidio neki šareni časopis. Kupio sam ga, prelistao od korica do korica i toliko mi se dopalo da sam poslao i svoj crtež. Onda sam cupkao sedam dana ispred kioska da vidim da li će moj crtež izaći. Bio je to dječji crtež i dječja ideja, parni valjak na ulici, a policajac mu naplaćuje kaznu – ispričao je Pušić prisjećajući se svojih početaka i prve objavljenje karikature.

Poslije prvog crteža u “Ježu” i elana koji mu je dao, Rajko je svoje karikature slao i u redakciju tadašnjih Banjalučkih novina, gdje je imao svoju rubriku Rajkovo ćoše. Karikature ovog Banjalučanina, u njegovim studentskim danima, krasile su i naslovnice časopisa “Oslobođenje” i mnogih drugih, a najviše ih je bilo u sportskom časopisu “Derbi”.

Kroz crteže je prikazivao aktuelne probleme, a za 99 odsto njegovih kartiktura inspiracija je bila Banjaluka.

– Trudio sam se da kroz satiru prikažem aktuelne stvari koje su se ticale građana, ali govorili su mi da znam da dirnem gdje ne treba. Bilo je onih kojima se ne sviđa, ali nikada nisam imalo većih problema, valjda su se bojali da im ne uzvratim još gore – kaže Pušić kroz smijeh, dodajući da je u redakciji poslije nekih karikatura telefon zvonio i po 500 puta.

Iako, kaže, nikada nikoga nije vrijeđao na osnovu fizičkog izgleda, intelekualnih ili mentalnih sposobnosti, niti socijalnog statusa, nekome ipak nije odgovaralo. Tako su prije pet godina Rajku, poslije skoro pola vijeka ukrašavanja banjalučkih medija, odjednom sve redakcije otkazale saradnju pod izgovorom da više nemaju novca.

– Mnogi mediji su privatizovani, ali šta je tačan razlog ne znam. Mislim da ima veze sa mojom posljednjom karikaturom kojom sam se malo našalio sa poslanicima u Narodnoj skuptini. Nacrtao sam prodaju knjiga pravopisa sa natpisom “Poseban popust za narodne poslanike”, jer teba da se nauče izražavati. I tako je to bila moja posljednja objavljena karikatura – ispričao je Pušić.

Danas, kaže Rajko, kada Banjaluka i događaji u njoj nikada nisu bili inspirativniji, on nema prostora gdje da objavi karikture, dok je ranije imao prostor, ali ne i toliko slobode.

– Sjećam se kada sam jednom, za vreme komunizma, nacrtao binu sa nogama na Trgu, koja može da šeta, čim sam je poslao nazvao me novinar i kaže “Rajko zamalo da dobijem otkaz zbog tebe”, tako da sam tada morao paziti šta crtam, ali sam prostora imamo svagdje – ispričao je on, dodajući da se u Banjaluci puno toga promjenilo, ali da su problemi sa Toplanom, Vodovodom i Skupštinom uvijek ostali isti.

Iako njegovih karikatura više nema u medijima, nije prestao da crta. Karikature objavljuje na svom fejsbuk profilu, nedavno je povodom jubileja imao i izložbu, a kao i svaka uspješna karijera i Rajkova je krunisana mnogim nagradama. Kaže da karikatura ima veliku moć, čak veću od fotografije, zato treba biti oprezan.

– Vidjeli ste šta se zbog karikature desilo u Francuskoj. Bolje je ne šarati puno i paziti, zato mislim da za objavljivanje karikatura treba hraborsti karikaturiste i urednika, jer nikada ne znate kako to ko može shvatiti – dodaje Rajko.

Nema nasljednika

Već godinma niko od mladih nije se interesovao za ovaj zanat, Rajko kaže da poznaje samo dva mladića sa Akademije umjetnosti koji se bave karikaturom. – Nikoga to više izgleda ne interesuje, ali nemaju mladi ni gdje da vide karikature u Banjaluci i da se malo upoznaju s njima.

Da su karikature popularne, bilo bi i i više zaninteresovanih kaže Pušić dodajući mu je žao to je tako.

(EuroBlic)