Magazin 13.04.2017.

Remek-djela srpskog slikarstva u MSU RS

ČITANJE: 2 minute

Povodom obilježavanja 22. aprila, Dana grada Banjaluka, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u petak, 21. aprila, u 19 časova biće otvorena izložba “Teme i ideje modernog: Srpsko slikarstvo 1900 – 1941” u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada.

Stalna postavka srpske umjetnosti 20. vijeka Galerije Matice srpske ukazuje na ideje modernosti u srpskoj umjetnosti prve četiri decenije 20. vijeka, kao i na njihovu vezu sa istorijskim, političkim i društvenim prilikama u kojima je nastala.

Izložba u Banjaluci podrazumijeva postavku više od 60 radova: ulja na platnu, crteža, skulptura i grafika umjetnika Jovana Bijelića, Danice Jovanović, Petra Dobrovića, Milana Konjevića, Zore Petrović, Save Šumanovića, Đorđa Andrejevića Kuna, Bogdana Šuputa, Sretena Stojanovića i drugih podijeljenih u tri tematske cjeline: “Selo”, “Grad”, “Ljudi”, sa namjerom da se kroz odabrane teme predstavi razvoj likovnog jezika i poetike.

Srpsko slikarstvo je u periodu između 1900. i 1941. godine svojim stilskim traženjima i progresivnim transformacijama dosljedno uvažavalo formalnu i jezičku genezu glavnih tokova modernizma uočljivog širom kontinenta, iako često u vremenskom raskoraku u odnosu na brzi napredak evropske moderne.

Jednostavna tipologizacija prizora i motiva, takođe, može doprinijeti utisku da srpski umjetnici bitnije ne odstupaju od univerzalnih interesovanja epohe.

Međutim, pažljivo raslojavanje tematskih izbora, oblikovanje specifičnih narativnih ili ideoloških razlika izdvajanjem karakterističnih cjelina, baš kao i neraskidiva veza umjetnosti i socijalnih prilika, omogućili su uočavanje, a potom i interpretaciju osobenosti srpskog modernizma prve polovine 20. vijeka, upravo kroz njegovu tematsku strukturalnost i njene posebnosti.

Autorka postavke je Simona Čupić, docent na Katedri za modernu umjetnost na Odsjeku za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, kustos izložbe je Mirjana Brmbota, kustoskinja Galerije Matice srpske iz Novog Sada, a koordinator izložbe u Banjaluci Lana Pilipović, viša kustoskinja MSU RS.

Kako navode u MSU RS, izložbu koju će Banjalučani moći da vide do 30. juna trebalo bi da otvore gradonačelnici Novog Sada i Banjaluke, Miloš Vučević i Igor Radojičić.

(Nezavisne)