Magazin 06.10.2016.

Revija arheološkog filma u Muzeju Republike Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Revija arheološkog filma će se ove godine održati od 10. do 16. oktobra, i tom prilikom u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci biće prikazano 19 filmova, koji su u martu ove godine bili predstavljeni na 17. Međunarodnoj smotri arheološkog filma u Narodnom Muzeju u Beogradu.

U saradnji sa Narodnim muzejom i ove godine smo za banjalučku publiku obezbijedili uglavnom ove arheološke filmove koji su prethodno bili prikazivani na međunarodnim smotrama arheološkog filma.

Kao i svake godine do sad, riječ je o veoma vrijednim i zanimljivim dokumentarnim filmskim ostvarenjima, koja afirmišu Muzej Republike Srpske i njegovu misiju u društvu, kao i o ostvarenjima za koje je, u proteklih deset godina, banjalučka publika pokazala izuzetno interesovanje. Muzej Republike Srpske je tako na najbolji način popularizovao arheološku i kulturnu baštinu i ukazao na značaj misije koju muzeji imaju u današnjem društvu. Muzej je za tih deset godina stekao, ne mali krug poštovalaca arheologije i kulturne baštine, kao i ljubitelja arheoloških dokumentarnih filmova.

Izabrani filmovi predstavljaju naučna otkrića različitih epoha i sa raznih merdijana na popularan način i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini omogućavaju ne samo stručnjacima nego svima onima koje privlače stare civilizacije, da se upoznaju sa značajnim i dragocijenim svjetskim spomenicima. To su novosti i reportaže, ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika će, svakako, na zanimljiv način biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svijetu.

(MojKontakt)