Magazin 22.03.2016.

Revolucionarna metoda u medicini

ČITANJE: 1 minuta
medicina
Revolucionarni materijal se, nakon ugradnje u kičmu, razvija u pravilnu veličinu i oblikuje. Naučnici klinike Mayo iz Minnesote izumili su novu vrstu spinalnog grafta koji “naraste” na pravilnu veličinu i zauzima željeni oblik nakon ugradnje.

Za razliku od trodimenzionalno printane kičme, koje se već razvija u laboratorijama, ovaj graft od spužvastog polimera djeluje kao biorazgradivi materijal čija je uloga omogućiti izrastanje dijelova prirodnih kostiju pacijenata s rakom, nakon što su im originalne hirurški uklonjene.

Jednostavan i brz pristup Rak koji metastazira često ima tendenciju smještanja u kičmu. Ljekari mogu izrezati dio zahvaćenog koštanog tkiva, ali to ostavlja velike šupljine u pršljenovima. Često se u tim situacijama vrši ugradnja šipke od titanija, što je skup i komplikovan zahvat.

Nova tehnika naučnika američke klinke kombinuje jednostavni pristup i brzi oporavak u odnosu na ugradnju titanija te istovremeno pojeftinjuje operaciju. Za ugradnju revolucionarnog polimera, ljekari kroz malu rupu u pacijentovim leđima ili vratu injektiraju polimer u obliku hidrogela u šupljinu u kosti. Polimer apsorbira fluide i raste dok ne popuni prazninu.

Ljekari upravljaju tako što ubace ”kavez” koji polimer popunjava tokom širenja. Nakon popunjavanja polimer se stvrdnjava, a koštano tkivo u okruženju počinje rasti oko i unutar njega te ga tak učvršćuje. Naučnici navode da bi klinički testovi na ljudima mogli početi u nekoliko idućih godina.

(Aljazeera)