Magazin 22.02.2016.

Riješite zagonetku “100 šešira” i posao u Guglu može da bude vaš

ČITANJE: 2 minute
google
Ekspertski tim sastavljen od ljudi sa Oksforda, Kanadskog Instituta za napredna istraživanja i Gugl DeepMind-a kreirao je vještačku inteligenciju koja je sposobna da najbrže riješi zagonetku “100 šešira” koju Gugl koristi na intervjuima za posao.

Autori ove zagonetke i vještačke inteligencije tvrde da njihov izum može da riješi i druge probleme u komunikacijama kada se radi o kolektivu jedne firme.  Jedan od izumitelja Džejkob Forster rekao je da je prezadovoljan učinjenim.

Zagonetka “100 šešira” se sastoji od 100 zatvorenika koji stoje u liniji, jedan iza drugog i svaki nosi po crveni ili plavi šešir. Svaki zatvorenik može da vidi šešir onoga ispred sebe, ali ne onih iza sebe, kao ni svoj. Zatvorski čuvar kreće od kraja reda i pita svakog zatvorenika koje boje im je šešir. Ukoliko pogode, biće pomilovani, a ako promaše, biće pogubljeni. Prije ispitivanja čuvara, robijašima je dozvoljeno da kolektivno dođu do plana i strategije.

Vještačka inteligencija je uspjela da sačini strategiju kojom je oslobodila 99 zatvorenika, dok je jedan imao 50 odsto šanse da preživi.

Možete li vi to da riješite?

Hajde, prije nego što nastavite da čitate tekst (jer u nastavku vam donosimo odgovor), vidite da li ste sposobni da riješite ovu zagonetku i koliko možete da spasete zatvorenika svojom  strategijom?

Za splet okolnosti koji je proizvela vještačka inteligencija, posljednji u nizu zatvorenika će reći da mu je šešir plav ukoliko vidi da je neparan broj njegovih kolega koji nose šešir iste boje. U suprotnom, ako je ispred njega parni broj, onda je njegov crvene boje. U takvom razvoju događaja, svi zatvorenici bi bili sigurni, osim prvog koji bi morao da nagađa i okuša svoju sreću.

(24sata)