Magazin 09.07.2016.

Šareni karavan oduševljen Banjalukom

ČITANJE: 3 minute

Međunarodni karavan automobila “Carbage run 2016” nakon Holandije, Njemačke, Italije i Slovenije zaustavio se prvi put u svojoj dugogodišnjoj istoriji u srcu Republike Srpske, u Banjaluci, piše Glas Srpske.

Kolona od 500 automobila starijih od deset godina, sa oko 1.500 vozača i putnika iz Holandije, Velike Britanije, Belgije i skandinavskih zemalja, prošla je kroz grad i zanoćila u kamp zoni u Krupi na Vrbasu. Tu su se odmorili, ali i dobro zabavili, a potom u petak rano ujutro nastavili put ka svojoj krajnjoj tački ovogodišnje rute – Rijeci.

– Banjaluka, kanjon i rijeka Vrbas su prelijepi. Priroda je netaknuta, a pored ovih epiteta, ovdje je odličan noćni život. Sjajno smo se proveli, obišli smo nekoliko lokala i restorana i možemo reći da su pivo i hrana sjajni – kazao je Holanđanin Majkl Oten.

Nesvakidašnji gosti sa još neobičnijim automobilima su plijenili pažnju jer, pored toga što su starijeg datuma, svaki je bio individualno ukrašen.

Pojedini su na krovovima imali gumene igračke na naduvavanje, zvučnike i velike sirene, a svi su bili ili oslikani različitim motivima – od cvijeća pa do grafita, ili čak u potpunosti oblijepljeni krep-trakom.

– Automobilu smo dali ime Stara Beti. Kupili smo ga za male pare, ukrasili da bude lijep i privlačan za oči stanovništva gradova kroz koje prolazimo. Svuda smo naišli na topao prijem, jer ljudi se smiješe i mašu nam rukama kada nas ugledaju – kazao je Oten.

Dodao je da prvi put učestvuje u ovoj vrsti putovanja te da će sigurno i iduće godine ponovo biti dio ovakve avanture.

– Ovo je dobar način da se iskoristi godišnji odmor i vide dijelovi Evrope sa prijateljima i, naravno, tu je i sedam dana neprestane zabave – objasnio je Oten.

Njegov zemljak Nils Majnans kaže da je na nagovor kolega krenuo sa karavanom i da bi zažalio da je ostao kod kuće.

– Ovo je fantastičan doživljaj. Prošli smo kroz pola Evrope. Banjaluka je prelijepa, a posebno djevojke. Najradije bih ostao ovdje – kazao je Majnans.

U karavanu je bio i veteran ovakvih putovanja Britanac Dalas Kost sa dva prijatelja.

– Najvažniji je dobar provod, a Banjaluka ima odličan noćni život – kazao je Kost.

Dodao je da treći put učestvuje u ovoj vožnji te da je ranije na taj načni bio u Barseloni i Ukrajini.

– Svidjela mi se ideja da morate kupiti auto za maksimalno 500 evra i da za pet dana obilazimo Evropu – rekao je Kost.

U organizaciju ovog avanturističkog podviga za RS i BiH učestvovali su Sportsko-rekreativni klub “Discovery” Banjaluka i Turistička organizacija Banjaluka.

Muzika i slavlje

Mještani Krupe na Vrbasu kažu da se u noći sa četvrtka na petak u kampu slavilo do sitnih sati te da zbog glasne muzike nisu mogli spavati. Ipak, naglasili su da su prije odlaska u petak ujutro gosti počistili smeće tako da kamp izgleda kao da niko u njemu nije bio.

(Glas Srpske)