Magazin 30.08.2016.

Savremena likovna scena Banjaluke u 40 slika

ČITANJE: 2 minute

Savremena banjalučka likovna scena biće predstavljena u drugoj polovini septembra u izložbenom prostoru Kamene kuće na Kastelu.

Kompletan koncept postavke radi banjalučka akademska slikarka Maja Dodig, koja navodi da će izložba obuhvatiti djela koja su nastala u posljednjih pet godina.

– U Kamenoj kući radove će predstaviti oko 40 autora. Radi se o umjetnicima koji žive i rade na području Banjaluke. Biće izložena, između ostalih, djela profesora banjalučke Akademije umjetnosti, kao i ona koju su radili akademski umjetnici koji su zvanje stekli upravo u ovoj instituciji – rekla je Maja Dodig.

Jesen u Banjaluci će, navodi ona, biti u znaku djela Ljube Gajića, Mihaila Rakite, Vese Sovilja, Zorana Banovića, Biljane Gavranović, Svjetlane Salić Mitrović, Sonje Bikić i drugih. U planu je da budu predstavljeni svi mediji.

– Jedna ovakva postavka biće veoma značajna za našu publiku, ali i za istoričare umjetnosti i umjetnike. Ovo će biti jedinstvena prilika da se sagleda razvoj likovne scene na ovim prostorima, a Kamena kuća idealan je prostor za takvu postavku – rekla je Dodigova.

Ona je istakla da je poželjno da Kamena kuća, kao reprezentativni izložbeni prostor u Banjaluci, zaživi. Kako navodi, neophodna je i određena materijalna podrška, kako bi se u skorije vrijeme, pored lokalnih, u njemu se mogli predstaviti i umjetnici koji su priznati na međunarodnoj sceni.

Kulturna baština Banjaluke

Presjek savremene likovne scene biće druga postavka u Kamenoj kući.

Ovo jedinstveno zdanje otvoreno je u aprilu postavkom „Na putevima modernizma“, u okviru koje je predstavljeno 70 radova banjalučkih umjetnika Bekira Misirlića, Dušana Simića, Alojza Lojza Ćurića i Envera Štalje. Ovo je bio jedan od načina na koji se ukazala pažnja na bogatu kulturnu baštinu koju posjeduje Banjaluka.

(EuroBlic)