Magazin 01.10.2016.

Sedam predstava Gradskog pozorišta Jazavac pogledalo 1.750 gledalaca

ČITANJE: 3 minute

Nije nemoguće, ali ne dešava se ni tako često, za samo nekoliko dana u septembru sedam predstava u Gradskom pozorištu “Jazavac” pogledalo je 1.750 gledalaca.

Pored toga što je ovo jedan od najljepših poklona osnivačima ovog teatra u godini kada slave jubilej, deset godina postojanja, ovo je i ozbiljan dokaz da publika u Banjaluci, bez obzira na stanje u društvu i kulturi, shvata značaj institucija u kojima se rađa umjetnost. Mnogo je vijesti ovih dana o kojima se govori i koje mediji prenose, a među Banjalučanima je upravo i ta da se u “Jazavcu” tražila karta više. Posljednji komad na repertoaru za septembar bio je “Bračni par(astos)”, koja je izvedena u četvrtak uveče, komedija o bračnim odnosima, za koju takođe, nije bilo ulaznice viška. U Gradskom pozorištu “Jazavac”, u kojem vlada svečarsko raspoloženje kako zbog jubileja, tako i zbog priprema za ovogodišnji Međunarodni festival mladog glumca “Zaplet 08”, su ponosni i srećni. Umjetnički direktor ovog pozorišta Ljubiša Savanović za “Glas Srpske” rekao je da su povodom svog desetog rođendana umanjili cijenu ulaznice, jer su na taj način željeli da zahvale publici što je sve ovo vrijeme dio njihove umjetničke priče.

– Ali i bez obzira na cijenu ulaznice, mislim da se publika poželjela predstava i da smo imali i duplo veću salu, vjerujem da bi opet bila ista gužva. U protekloj sezoni od 130 naših predstava 117 je bilo rasprodato. Sve predstave posjetilo je oko 26.000 ljudi. Učestvovali smo u organizaciji još trideset događaja – kazao je Savanović.

Ovaj broj publike, kako ističe, dokaz je da Gradsko pozorište “Jazavac” ima dobar program i da ono što rade interesuje širok krug ljudi.

– Ljudi prepoznaju već dugo naše pozorište kao mjesto gdje se mogu lijepo provesti i gdje se dobro osjećaju. Onda je normalno da nam se i stalno vraćaju – smatra on.

Kad se osvrne unazad, na godine iz njih, kreativni tim ovog teatra najponosniji je, ističe, na to što su napredovali korak po korak.

– Mnogima izgleda nevjerovatno, ali smo uspjeli deset godina živjeti kao pozorište koje se samofinansira. Zahvaljujući prijateljima našeg pozorišta, od kojih za ovu sezonu moramo izdvojiti “Lutriju RS” i “m:tel”, uspijevamo obezbijediti sredstva za rad, ali glavu iznad vode nam drže pune sale – priča Savanović.

Siguran je, dodaje, da će njihov rad publika pratiti i tokom nove, jer pored predstava koje su već na repertoaru pripremaju i dvije nove, “Malo blago” i “Radovan III”, koje već sad bude interesovanje zaljubljenika u magiju teatra.

– S obzirom na to da obje predstave rade sjajni autorski timovi, mislim da nas očekuju još dva hita u “Jazavcu” ove sezone. Radićemo i jedan kabaretski program sa glumcima, novogodišnju predstavu za djecu i još jednu sa polaznicima Studija “Jazavac” – otkriva on.

Monografija “Jazavca”

– Povodom 10. rođendana spremamo i monografiju Gradskog pozorišta “Jazavac” u kojoj ćemo predstaviti dosadašnji rad, a od 22. do 28. oktobra čeka nas i Međunarodni festival mladog glumca “Zaplet 08”. U svakom slučaju, čeka nas mnogo zanimljivih događaja u ovoj sezoni – najavio je Ljubiša Savanović.

(Glas)