Magazin 09.03.2016.

Šest načina da se riješite cističnih akni

ČITANJE: 2 minute
bubuljice
Cistične akne su jedne od najzahtjevnijih vrsta akni kad je u pitanju tretiranje. Premda ih najvjerovatnije uzrokuju iste bakterije kao i obične akne, cistične akne su bolnije i nose veći rizik od ožiljaka u poređenju sa blagim ili umjerenim aknama.

Pojavljuju se ispod površine kože, a EliteDaily otkriva šest načina kojima ih se možete riješiti.

1. Salicilna kiselina
Borba protiv cističnih akni zahtijeva duboki piling. S obzirom da se cistične akne nalaze duboko ispod površine kože, salicilna kiselina će odčepiti pore što je presudno za smanjenje upale.

2. Led
Izlaganje cističnih akni niskoj temperaturi smanjiće upalu i olakšati bol. Stavite hladan oblog ili led na problematično mjesto i držite oko sat vremena. Ako vam je temperatura preniska, umotajte kocke leda u krpu.

3. Soda bikarbona
Soda bikarbona pomaže izvući bakterije na površinu kože. Pomiješajte jednu do dvije kašičice sode bikarbone s dovoljno vode da čine tanku smjesu. Nanesite mješavinu na akne i pustite da odstoji 15 do 20 minuta. Potom isperite mlakom vodom. Svakodnevno ponavljajte tretman dok akne ne počnu nestajati.

4. Benzoil peroksid
Smanjuje upale u samo nekoliko minuta i može isušiti cističnu aknu u roku od nekoliko sati.
Ako imate suvu ili mješovitu kožu koristite manju razinu benzoil peroksida.

5. Lijekovi za smanjenje proizvodnje prirodnih ulja
Proaktivne lojne žlijezde su jedan od glavnih krivaca za pojavu cističnih akni. Isotretinoin, oralni lijek poznatiji kao Accutane, mijenja djelovanje vaših lojnica i usporava protok ulja. Ova drastična mjera, donijeće trajne rezultate. No, potrebno je tačno slijediti upute jer ova mjera može imati ozbiljne nuspojave kao što su suha kože i slabost, pa je ne treba shvatati olako. Pojedine žene pojavu cističnih akni mogu pripisati hormonalnim promjenama. U tom slučaju mogu pomoći pilule za kontracepciju.

6. Posavjetujte se sa doktorom
Često nijedna metoda koju ste sami pokušali, neće dati željeni rezultat. U tom slučaju vam može pomoći estetski hirurg koji će otvoriti pore i riješiti vas nakupljenih bakterija.

(Večernji.ba)