Magazin 20.02.2016.

Šest zabranjenih reklama zbog – lažnog oglašavanja

ČITANJE: 2 minute
reklame
Svi znamo da reklame pretjeruju, ali lijepo je vidjeti da su neke – koje su otišle predaleko – zbog toga i kažnjene.

U Velikoj Britaniji se podigla prašina nakon što je Vijeće za marketinške standarde zabranilo slogan prodavnica Poundworld, koji tvrdi da je “Sve po jednu funtu”, iako su u ponudi imali i proizvode koje su prodavali po 8,99 funti.

Independent je zbog toga sastavio popis još nekoliko oglasa koji su upali u oči zbog neistina koje su servirali, a zahvaljujući kojima su na kraju i zabranjeni.

1. Olay

Anti-age krema za lice sa slavnom Twiggy u naslovnoj ulozi zabranjena je 2009. godine nakon što je otkriveno da je prava “tajna” blistavih očiju modela – Photoshop, a ne krema.

2. Red Bull

U avgustu prošle godine proizvođač ovog pića pristao je platiti više od 13 miliona dolara kako bi se nagodili u parnici u kojoj su optuženi za varanje potrošača s obećanjima poboljšanih fizičkih i psihičkih sposobnosti.

3. Odsjek za energiju i klimatske promjene

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je prevarila potrošače u pogledu svoje vodeće šeme energetske učinkovitosti, jer su oglasi o “Zelenoj nagodbi” implicirali da je zagarantovana štednja.

4. Reebok

Sportskoj marki je naređeno da refundira 25 miliona dolara potrošačima nakon što su 2011. hodine obećali da EasyTone patike mogu osnažiti bedra i stražnjicu njihovih korisnika, uprkos tome što nisu postojali nikakvi dokazi za to.

5. Listerine

Proizvođači ove poznate tekućine za ispiranje usta reklamirali su više od 50 godina svoj proizvod kao pomoć pri prehladi prije nego što ih je Federalna komisija proglasila lažnima 1976. godine.

6. Morrisons

Ranije ove godine lanac supermarketa našao se pod paljbom nakon pojave TV reklame koja prikazuje djevojčicu koja uklanja svu salatu iz hamburgera. Morrisons je izjavio da osuđuje nezdrave prehrambene navike, ali video oglas je već maknut s ekrana.

(Express.hr)