Magazin 28.03.2016.

Sjećate se Liberlanda, sada možete kupiti plac

ČITANJE: 2 minute
zastava_liberlanda
Samozvani predsjednik fiktivne državice Liberland Čeh Vit Jedlička, uveo je nedavno nacionalnu monetu merit, u privredni registar upisao prvo preduzeće Orosene.

Osim toga, tvorac fiktivne državice na sedam kvadratnih kilometara sporne teritorije na granici Srbije i Hrvatske, promovisao je prvo nacionalno pivo “Liberal”, a sada je riješio da prodaje i parcele.

“Ukupno su do sada dobrovoljni darovi i ulaganja za pola godine od nastanka Liberlanda donijeli skoro 100.000 američkih dolara. Još 50.000 dolara investirala je kompanija Liberland setlments korporejšn”, kazao je  “predsjednik” Jedlička.

Svima koji su poslali novčani poklon ili uložili u izmišljenu mikro državicu Liberland uzvraća sumama u nacionalnim meritima po kursu jedan merit za jedan dolar, a sada im omogućuje da za merite kupe parcele u meandrima Dunava, iako je kontrolu nad tih sedam kvadratnih kilometara do okočanja spora sa Srbijom preuzela prava država, Hrvatska.

Jedlička je rekao da računa da će ove godine ulaganja u Liberland dostići 1,5 milion dolara, a dio tih prihoda obezbjedio bi i dobrovoljni porez za preduzeća koja bi odlučila da se upišu u liberlandski privredni registar firmi i zahvaljujući tome počnu da plaćaju porez tu, dobrovoljno, a ne u zemlji u kojoj je do sada bilo njihovo sjedište.

Novac koji se do sada slio u Liberland potrošen je za kupovinu broda, promotivnu kampanju, administrativne troškove i putovanja predsjednika Jedličke sa delegacijom na Kanarska ostrva i u Meksiko.

Jedlička, iz marginalne Stranke slobodnih građana bliske bivšem predsjedniku Češke Vaclavu Klausu, proglasio je državu Liberland u proljeće prošle godine kao zemlju otvorenu za sve koji se rukovode parolom “živi i pusti druge da žive”, ne žele da plaćaju porez i da im se država miješa u život. Izuzetak su komunisti i fašisti.

Liberland koji uspješno živi svoj virtualni život na internetu i društvenim mrežama Jedlička je proglasio tvrdeći da je to teritorija koje se odriču i Srbija i Hrvatska, znači ničija zemlja, međutim riječ je o spornoj teritoriji uz Dunav o kojoj dvije zemlje pregovaraju u okviru rješavanja graničnih sporova.

(Press)