Magazin 31.03.2017.

Školarci šire ljubav prema poeziji

ČITANJE: 2 minute

Najmlađe članove DIS teatra ugostiće Art klub “Prostor”, gdje će u nedjelju od 20 časova osnovci uzrasta od 11 do 14 godina održati veče poezije, koje su nazvali “Ko nekad u osam”.

Poeziju nekih od najvećih srpskih pjesnika koju će publika imati priliku da čuje, mladi disovci već su snimili u Biblioteci za slijepa i slabovida lica, uz čiju saradnju će biti i realizovano ovo veče.

Prisutni će biti u prilici da kupe i CD sa glasovima mladih umjetnika, a kako je došlo do saranje DIS teatra, Art kluba “Prostor” i Biblioteke za slijepa i slabovida lica, pitali smo Mladenku Ostojić, članicu DIS teatra.

“Što se tiče saradnje s Bibliotekom za slijepa i slabovida lica, DIS pozorište odavno sarađuje s njima i već ranije smo snimali audio-izdanja određenih knjiga, a takođe oni često gostuju u Domu omladine, odnosno zajedno s nama izvode predstave i učestvuju u našim programima. U ‘Prostoru’ smo prvi put, jer smatramo da je jako bitno da se razvija ta saradnja među ljudima koji teže ka kulturnom prosvjetljenju Banjaluke i Banjalučana”, kazala je Mladenka Ostojić. Govorila je i o tome koliko je značajno da mladi govore poeziju u vremenu kada su njihovi vršnjaci, pa i oni mnogo stariji, zainteresovani za manje bitne stvari od pisane riječi.

“Ideja je i krenula od mladih, koji su htjeli da urade nešto za slijepa i slabovida lica. Htjeli su da prirede nešto samo za njih, a onda su bili toliko oduševljeni idejom da govore poeziju da je to prevazišlo svoje granice i, evo, organizujemo već drugo veče poezije kao poklon svim građanima Banjaluke”, naglasila je Ostojićava. Dodala je da će mladi govoriti pjesme Alekse Šantića, Jovana Dučića, Vladislava Petkovića Disa, Sergeja Jesenjina, Matije Bećkovića i drugih, a pošto je književnost u posljednje vrijeme u “Prostoru” zastupljenija od likovne umjetnosti, Enu Mitrovsku, predsjednicu Art kluba “Prostor”, pitali smo zašto je to tako.

“Prošla godina je bila posvećena više vizuelnoj umjetnosti, ali u ovoj godini je sve nekako okrenuto ka pozorišnoj umjetnosti i književnosti, na moju radost. U toku ove godine imali smo tri monodrame, dvije poetske večeri, promociju časopisa ‘Srp’, radionicu kreativnog pisanja i poezije. Drago mi je što vidim interesovanje za pisanu riječ”, navela je Mitrovska, podsjećajući da je “Prostor” nastao sa ciljem da ukaže na neophodnost prostora za svu savremenu umjetnost i njen značaj.

“Naša organizacija je posvećena istraživanju, predstavljanju i dokumentovanju savremenih umjetničkih praksi, umrežavanju umjetnica i umjetnika iz drugih zemalja i pozicije i upotrebe javnog prostora te integracije umjetnosti u njegov sastav”, zaključila je ona, ističući da se posebno raduje dolasku mladih disovaca, jer nešto slično dosad nije viđeno u “Prostoru”.

(Nezavisne)