Magazin 22.09.2021.

SKUPŠTINA ANU RS: Rajko Kuzmanović ponovo izabran za predsjednika

ČITANJE: 1 minuta

Akademik Rajko Kuzmanović danas je ponovo izabran za predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) na izbornoj skupštini u Banjaluci.

Nakon Izborne skupštine ANURS, Kuzmanović je rekao novinarima da je za potpredsjednika ANURS ponovo izabran akademik Dragoljub Mirjanić, dok će drugi potpredsjednik ove institucije biti izabran na Skupštini ANURS najkasnije 10. decembra.

Za generalnog sekretara ANURS izabran je akademik Drago Branković, a za člana Predsjedništva akademik Mirko Šošić.

Kuzmanović je rekao da je utvrđeno da je ANURS u protekle četiri godine obavljao vrlo značajan posao.

– Velika pažnja poklonjena je izdavačkoj djelatnosti i ANURS je u protekle četiri godine izdala 150 knjiga različitog žanra, a najviše stručno-klasičnih i stručno-naučnih – napomenuo je Kuzmanović.

On je rekao da je ANURS posebnu pažnju u ovom periodu posvetio analizi i izradi projekata, ističući da je u ovom periodu realizovano 46 projekata, od kojih je najznačajniji izrada Enciklopedije Republike Srpske u tri toma, dok je u pripremi četvrti.

Kuzmanović kaže da će ukupno biti sedam tomova Enciklopedije Republike Srpske u kojima će biti obrađeno 11.500 odrednica.

On je naveo da je ANURS u protekle četiri godine uspostavio saradnju sa 14 svjetskih akademija, od kojih sa 11 ima pisane ugovore o saradnji, među kojima su ruska, ukrajinska, španska, srpska, crnogorska i makedonska.

(Srna/SB)