Magazin 03.06.2017.

Slijepa kuvarica o kojoj priča cijeli svijet oduševila učenike iz Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Pola kilograma brašna, 300 grama oraha i dvije tamne čokolade – bio bi to običan recept za kolače da ga nije spremila svjetski poznata slijepa kuvarica.

U Kristin Ha, pobjednicu američkog kulinarskog šoua ”Masteršef”, zato su s divljenjem gledali đaci u Ugostiteljskoj školi, kojima je pokazivala šta sve zna. Kako to da se nikad ne poseče i kako joj kuvanje tako dobro ide, pitali su se u čudu. A ona je i pred kamerom ATV pokazala da joj itekako dobro rade sva ostala čula.

– Ja sam vrlo odlučna osoba i uvijek tražim način da prevaziđem prepreku pred sobom, tako da sam vremenom postala vrlo organizovana. Kada pitate profesionalne kuvare , svi oni sijeku bez da gledaju u namirnice. Tako sam i ja sa dobrom organizacijom i pripremom uspjela to da savladam – ispričala je Kristin Ha, slijepa kuvarica i pobjednica američkog masteršefa.

Kristin Ha bira namirnice na osnovu mirisa, koristi vagu koja govori, ali kaže da je bilo potrebno mnogo truda da postane svjetski priznati kuvar. Zato je mladim kolegama savjetovala da se u početku striktno drže recepta i mjera, a tek posle toga može da se uključi i mašta. Ali, u svakom slučaju, glavni sastojak je ljubav.

– Ostao sam bez riječi na njene pokrete i na to kako se snalazi u okolini. Danas nam je pokazala da svako može da radi ono što hoće i što voli bez obzira na neke uslove, kao na primjer ona što je slijepa, ono nikog ništa ne može zaustaviti – kaže Dragan Kačavenda, učenik trećeg razreda Ugostiteljske škole, piše ATV.

– Ipak je ona jedna ličnost koja je na tako velikom takmičenju pobjedila, možda nam daje još i inspiracije za dalje uspjehe i da se nadamo, jer ipak neko ko ima nedostatak jedan, da tako radi, a mi hvala Bogu imamo sve i sigurno možemo više – rekao je Vladan Stolić, maturant.

Kolače koje je Kristin Ha pripremala sa budućim kolegama, podjeliće djeci u Domu “Rada Vranješević”. Posjetiće i samostan u Trapistima, jer taj sir mora da se proba, a iz Banjaluke, kaže, svakako neće otići dok ne proba čuven ćevap za koji želi i recept.

(ATV)