Magazin 18.02.2016.

Slovenija: Najezda miševa na automobile

ČITANJE: 1 minuta
mis
Autoelektričari u Kopru i drugim gradovima na slovenačkoj obali imaju sve više posla zahvaljujući neobičnoj najezdi miševa i štakora kojima su automobili na otvorenom postali omiljeno prebivalište.

Oštećenja elektroinstalacija i motora koja izazivaju štakori i miševi na slovenačkoj obali u zadnje su vrijeme postali svakodnevna pojava, pa mnogi u vozila stavljaju otrov ili mišolovke, objavila je lokalna televizija Koper.

-Vidio sam da mi ne radi desni far, pa sam podigao poklopac motora i imao što vidjeti: izgrižei kablovi, a  izolacijska vuna posvuda razbacana- rekao je u televizijskom programu vlasnik automobila, dodavši da mu je autoelektričar kazao da je već peti koji mu se u zadnjih par dana javio s istim problemom.

-To se ranije  nije događalo, a sada su oštećenja motora i instalacija koja izazovu glodavci česta pojava. Napadaju žice elektroničkih sklopova, cijevi za dovod goriva i tečnosti za odmrzavanje stakala, sve im izgleda miriši- kazao je za Televiziju Koper Igor Blažek, stručnjak na jednom od koparskih automobilskih servisa.

Zna se dogoditi da se glodavci u automobilu i za stalno nastane, a da to vlasnik ne zna, a nedavno je vlasnik sasvim novog automobila našao mrtvog miša na poklopcu posude za dolijevanje motornog ulja, kazao je Blažek.

Navodno se to događa i zbog klimatskih promjena i blažih zima, a najugroženija su vozila koja se ostavljaju na otvorenim parkinzima i tamo ostaju duže vrijeme. Vlasnike koji u automobile stavljaju otrove kako bi se riješili glodavaca stručnjaci upozoravaju da moraju biti oprezni kako otrov ne bi ispao iz vozila, pa nastradali kućni ljubimci, ali i zato da otrov ne bi došao u podzemne vode.

(Agencije)