Magazin 30.03.2016.

Smanjite kiselost organizma i spriječite nastanak raka

ČITANJE: 4 minute
voda
Kiselo tijelo je nezdravo tijelo. Kada je tijelo kiselo, ono stvara okruženje koje pogoduje razvoju bolesti, bakterija i gljivica.

Kada je tijelo previše kiselo, vaš organizam uzima minerale iz vitalnih organa i kostiju kako bi neutralisao kiselinu u uklonio je iz tijela.

Upravo zbog toga nivo mineralnih rezervi kalcijuma, natrijuma, kalijuma i magnezijuma može da dostigne kritično nizak nivo, uzrokujući oštećenja koja mogu proći neopaženo godinama dok ne nastane acidoza.

Mnogi od nas konzumiraju velike količine hrane koja izaziva kiselost organizma, uključujući mlijko, žitarice, meso i šećer. Pošto tijelo stalno stvara kisele nusproizvode metabolizma, ti nusproizvodi moraju biti neutralisani ili izlučeni na neki način.

Da bi se neutralisalo stalno stvaranje kiseline u organizmu, potrebno je unositi alkalniju hranu.

Usljed blage acidoze može doći do sljedećih 17 zdravstvenih problema:

Upala desni i karijes
Nedostatak imuniteta
Išijas, lumbago, ukočen vrat
Respiratorni problemi, nedostatak daha, kašalj
Pretjeran rast gljivica
Niska energija i hronični umor
Kardiovaskularna oštećenja koja uključuju suženje krvnih sudova i umanjen dotok kiseonika
Srčani problemi, aritmija, ubrzan rad srca
Gojaznost i dijabetes
Infekcije mokraćne bešike i bubrega
Šteta nastala djelovanjem slobodnih radikala
Preuranjeno starenje
Mučnina, povraćanje, proliv
Osteoporoza, slabe i krte kosti, lom kuka, koštani izraštaji
Glavobolja, konfuzija, pospanost
Bol u zglobovima, bol u mišićima i nagomilavanje mliječne kiseline
Alergije i akne
Jeste da organizam može sam da reguliše kiselost, ali on to može da učini samo tako što će smanjiti alkalnost na nekom drugom mjestu u organizmu.

Svi tjelesni organi imaju dosta širok opseg pH, s izuzetkom krvi, koja mora imati pH između 7,35 i 7,45.

Stoga, ukoliko vaš organizam postane previše kiseo, krv će uzeti alkalne elemente iz sistema za proizvodnju digestivnih enzima u tankom crijevu.

Međutim, to će umanjiti optimalnost procesa varenja. Dakle, organizam može da poveća pH na jednom mjestu, ali samo ako ga prvo smanji na drugom mjestu, što može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

Ono što mnogi ne znaju jeste da ukus neke hrane ne određuje njenu kiselost.

Na primjer, svi znamo da je limun kiselog ukusa, pa zato smatramo i da je kisela hrana, ali on je u stvari hrana koja povećava alkalnost. Tokom procesa varenja, njegove kiseline se oksiduju u ugljen-dioksid i vodu, što znači da ne stvaraju kisele uslove u organizmu.

Kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum i natrijum su glavni alkalizujući minerali. Hrana koja je bogata ovim mineralima se smatra alkalnom hranom.

Mnoge namirnice imaju i kisele i alkalne minerale u sebi. Ukoliko ta hrana ima više kiselih minerala u odnosu na alkalne, onda se smatra kiselom hranom i obrnuto.

Organizam ima granice do kojih može da regliše kiselost i alkalnost. Stoga je unos hrane vrlo važan za održavanje kiselo-bazne ravnoteže. Mnoge bolesti su rezultat pokušaja organizma da uravnoteži pH.

Generalno govoreći, ukoliko vaša ishrana uključuje mnogo kisele hrane poput mesa, žitarica i šećera, vaš organizam će postati kiseliji. Ukoliko unosite previše voća i povrća, vaš organizam može postati previše alkalan. Ključno je održavati ravnotežu.

Važno je da shvatite kako vaš organizam reaguje na određene namirnice, zavisno od dominantnog tipa konstitucije. Ukoliko je dominantan oksidativan tip, onda će voće i povrće činiti vaš organizam kiselijim, dok će proteini činiti organizam alkalnijim.

S druge strane, ukoliko je dominantan autonomni sistem (ANS), onda će proteini činiti vaš organizam kiselijim, a voće i povrće alkalnijim.

Kako da povećate alkalnost svog organizma?

Redovno provjeravajte pH
Pijte mnogo vode (po mogućnosti alkalnije)
Izbacite hranu koja u organizmu postaje kisela
Zamijenite tradicionalni ručak zelenom salatom
Koristite spanać, zelenu salatu i ostalo zeleno povrće za umotavanje hrane
Izbjegavajte prerađenu hranu
Izbacite gazirane sokove, šećer i kafu iz ishrane. Zamijenite ih biljnim čajevima i voćnim sokovima
Zamijenite mliječne proizvode kokosovim ili bademovim mlijekom
Uključite voćne sokove i šejkove u vašu ishranu u što većoj količini
Vrlo je važno šta jedete, jer to direktno utiče na vaše zdravlje.

(B92)