Magazin 22.03.2016.

Smiljana Marinković: Djeca najkritičnija i najdraža publika

ČITANJE: 2 minute
smiljana markovic
Najmlađi ljubitelji pozorišta ponovo imaju razlog za sreću jer će na dječjoj Juhu sceni Gradskog pozorišta “Jazavac”, u saradnji ovog pozorišta i Nevid teatra, u petak u 18 časova i 6 minuta premijerno biti prikazana animirana bajka za djecu “Pustolovine Boleta Komete”.

Priča govori o dječaku Boletu Kometi koji je u potrazi za svojim nestalim ocem, otetim od strane Sum Suma, bića iz svemira. Bole Kometa na svom putu proživljava nevjerovatne situacije: put u pustinju i kroz morsku oluju, silazak na dno mora i duboko u zemlju, te putovanje kroz svemirske crvotočine do drugih planeta.

Predstava, po riječima autora, prikazuje fantastični dramaturški sklop u kojem se čudesno isprepliću živa glumačka igra, projektovana animacija na platnu, zvučni i svjetlosni efekti…

Iz razgovora sa Smiljanom Marinković saznali smo da je Marko Dukić kompletnom radu na predstavi posvetio oko godinu dana rada, dok su njene probe i uigravanje trajali oko mjesec i po.

-Prvi put radim ovakav vid pozorišta, gde su mi jedini partneri animacije i zaista je posebno iskustvo kada ste jedini živi glumac na sceni- kazala je glumica Smiljana Marinković.

Ona je u Gradskom pozorištu “Jazavac” prije godinu i po dana na Festivalu mladog glumca “Zaplet 06” dobila nagradu za najbolju mladu glumicu zahvaljujući ulozi u predstavi “Terapija”, rađenoj u produkciji DIS teatra, i stoga smo je pitali da li je raduje povratak na scenu “Jazavca”.

-Draga mi je ta scena zato što je drugačija od ostalih, od scena Narodnog i Dječijeg pozorišta, recimo. Mislim da su to mladi ljudi, entuzijasti koji vole pozorište, koji se trude da ovom gradu ponude neki drugačiji sadržaj. Oni su nekako i prvi nagradili moj trud i rad, tako da mi je uvek draga saradnja s njima- rekla nam je Marinkovićeva, koju je Nevid teatar angažovao prvi put, dok sa Gradskim pozorištem “Jazavac”, nakon uloge u komadu “Od kolijevke pa do braka” Ane Đorđević, ostvaruje već drugu saradnju.

Trenutno je angažovana i na komadu “Istina (ne) boli” u NP RS, pa nas je interesovalo koje su razlike u radu na predstavama za djecu i odrasle.

-Djeca te poslije predstave neće potapšati po ramenu i reći: ‘Ej, bio si dobar’. Ako se njima predstava svidi oni će to pokazati, ako im se ne svidi takođe će pokazati, tako da su oni najzanimljivija, najkritičnija i najdraža publika jer ta sreća, ljubav i emocija zaista ne mogu da se dožive na predstavama za odrasle – mišljenje je ove mlade glumice.

Predstava je autorski projekat Marka Dukića, koji potpisuje režiju, muziku, animaciju i dizajn.

Rekvizite je izradila i za kostime se pobrinula Nina Popović, dizajn zvuka potpisuje Albert Savić, glasove su dali Aleksandra Spasojević, Goran Damjanac, Nina Popović, Marko Dukić i Dejan Andrić, a uz animacije na sceni jedina igra Smiljana Marinković.

(NN)