Magazin 15.11.2016.

Sopran Albina Smajlović o masterklasu kod Dženifer Larmur: Muzika nas je odvela u nestvarna prostranstva

ČITANJE: 2 minute

Radili smo svaki dan skoro po dvanaest sati. Pored časova koje smo imali individualno sa Dženifer i pijanistom i u drugom dijelu dana samo sa pijanistom, mi učesnici slušali smo stalno jedni druge. To su sve ljudi iz svijeta opere prepuni iskustva, koji na nevjerovatno neopterećujući način prenose na nas ono što znaju.

Podijelila je svoje impresije iz Luksemburga sopran Albina Smajlović, gdje je svoj talenat i dosadašnje iskustvo usavršavala na masterklasu kod svjetski poznatog mecosoprana Dženifer Larmur. Nadahnuta ovim muzičkim putovanjem, Smajlovićeva je u koferima u Banjaluku “donijela” i nova prijateljstva koja otvaraju vrata budućih saradnji.

– Obogaćena sam u svakom smislu. Naučila sam mnogo. Dženifer sam upoznala u aprilu ove godine u Beogradu na jednom veoma kratkom masterklasu od dva dana. Dopale smo se jedna drugoj i, na veliku sreću, ponovo mi se ukazala prilika da radim s njom sedam dana u Luksemburgu. Pri tom sam upoznala i fantastične kolege pjevače, ali, povrh svega, radila s pijanistima koje samo poželjeti može neko ko je gladan i žedan novih saznanja i usavršavanja – priča Smajlovićeva.

Kako svaka umjetnost ima tu moć da nas povede u neka nestvarna prostranstva misli i osjećanja, tamo je muzika ovaj put odvela Smajlovićevu, na završnom koncertu koji je održan u predivnoj dvorani luksemburškog konzervatorijuma.

– Uobičajeno je da se na kraju masterklasa održi koncert kao kruna prethodnog rada. Nisam nikad nastupala u dvorani te veličine, a i akustika je jedna od ljepših koje sam iskusila. Sve ukupno je bilo pomalo nestvarno. Imala sam u pijanisti podršku kakva se samo poželjeti može. Zaista smo muziku donosili i prenosili na najljepši način i osjećam da nismo iznevjerili niti publiku, niti kompozitora – ponosna je ova operska pjevačica, koja kaže da ih je publika obilato nagrađivala aplauzima.

Put u Luksemburg za Smajlovićevu je samo dodatna motivacija jer je, kako kaže, uvijek u potrazi za novim prilikama i nastupima.

– Ne bih za sada previše otkrivala, ne zato što želim da budem tajanstvena, već smatram da ponekad od previše priče može sve da se rasprši – kaže ona.

Koncert “Figara”

Koncerti mladog, ali izuzetno kvalitetnog Udruženja pjevača operske muzike “Figaro”, čiji je i Smajlovićeva član, kako kaže, biće održan najvjerovatnije u februaru, a za publiku spremaju novi repertoar.

Udruženje je osnovano u maju 2014. godine s ciljem da afirmiše opersku, ali i drugu umjetničku muziku u Republici Srpskoj (BiH) kao svojevrstan temelj budućoj operskoj sceni u Banjaluci.

(Glas)