Magazin 24.05.2017.

Spremni za prvu sezonu u Art dvorištu

ČITANJE: 2 minute

Da će Banski dvor Kulturni centar i Inicijativa građana “Kultura kulturi” u budućnosti uspostaviti partnerski odnos, zaključak je uspješnog sastanka u ovom Kulturnom centru.

V.d. direktora Banskog dvora Mladen Matović pokazao je puno razumijevanje za dobre namjere predstavnika Inicijative građana “Kultura kulturi” i iskreno zalaganje za bolji status kulture i obrazovanja u našem gradu.

– Inicijativa će dobiti mogućnost za delegiranje svojih programskih sadržaja i ideja koje će se u zavisnosti od konkretnog programa realizovati u svim trenutno raspoloživim prostorima Banskog dvora – kazao je Matović.

Na sastanku je uočeno i  nekoliko paralela između ciljeva Inicijative građana i novog koncepta rada KC Banski dvor jer se upravo jedna od prvih najavljenih programskih aktivnosti v.d. direktora Matovića odnosi na uređenje i pokretanje organizacije kulturnih sadržaja tokom ljeta u “Art dvorištu” Banskog dvora. Tako je na obostrano zadovoljstvo već učinjen prvi korak, jer su predstavnici Inicijative pozvani da delegiraju svoje programske aktivnosti i kulturne sadržaje u okviru prve sezone kulturnih dešavanja u “Art dvorištu”.

U vezi sa konkretnom Inicijativom građana “Kultura kulturi” o uređenju zapuštenog i neiskorišćenog prostora KC Banski dvor, Matović je ukazao na činjenicu da se u ovom trenutku  “neiskorišćenim prostorom” mogu smatrati samo nefunkcionalni prostori Banskog dvora, koji su usljed specifičnih okolnosti iz prethodnog perioda u velikoj mjeri devastirani, te kao takvi iziskuju značajna materijalna  sredstva da bi se uopšte mogli koristiti.

Matović je najavio povratak nekadašnjoj praksi organizovanja  kulturnih događaja u vlastitoj produkciji, te naglasio da njegov koncept Banskog dvora kao svojevrsnog “kulturnog dragstora” podrazumijeva da ustanova u budućnosti ima što manji broj tzv. “zakovanih prostora”, odnosno prostora koje za svoje potrebe koristi samo jedan ansambl, udruženje ili pojedinac.

– Nasuprot tome, ideja je da KC Banski dvor  sa svim svojim dvoranama i izložbenim prostorima bude širom otvoren i dostupan što većem broju korisnika (orkestara, horova, ansambala, pojedinaca..) koji će u kontinuitetu i konstantno realizovati kvalitetne kulturne sadržaje u dogovoru sa upravom, urednicima programa i u skladu sa kriterijumima koje će donijeti Umjetnički savjet  Banski dvor – najavio je Matović koji je podržao prijedlog i nastojanje da se Inicijativi građana dodijeli odgovarajući gradski prostor u kojem bi njeni članovi mogli pripremati svoje sadržaje.

(Glas Srpske)