Magazin 22.03.2016.

Srpska ekspedicija stiže u grad na Vrbasu: Novi solunci u Banjaluci!

ČITANJE: 3 minute

srpski solunci

U uniformama Srpske vojske u Prvom svjetskom ratu danas u Banjaluku stiže ekspedicija “Albanska golgota 100 godina poslije”!

Riječ je o petočlanoj ekipi srpskih planinara koji su u decembru prošle godine prepješačili oko 300 kilometara puta od Peći do Drača, ostrva Krf i Vido, te Zejtilnika u Solunu. Finale im je bio uspon na Kajmakčalan, gdje je Srpska vojska počela oslobađanje okupirane zemlje, a sve su učinili u čast vojnika i predaka nastradalih u Prvom svjetskom ratu tokom povlačenja preko Crne Gore i Albanije do Grčke.

Osnivač i organizator

– Na prezentaciji će biti predstavljeni utisci članova ekspedicije koji su prošli putanju povlačenja Srpske vojske preko albanskih planina 1915. godine. Pored geografskog, opisaće planinarske, vojne, nacionalne i druge aspekte putovanja. Zato pozivamo zainteresovane da danas od 18 časova posjete amfiteatar banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta – kažu iz Geografskog društva RS.

Otkrivaju da će u grad na Vrbasu stići Marko Nikolić, vođa tima “Albanske golgote”, čiji je pradjed bio i mučio se na Albanskom i Solunskom frontu.

Kako su ih dočekali Albanci!

Članovi tima “Albanska golgota” će govoriti kako su u istom periodu kad i Srpska vojska išli najtežim pravcem povlačenja Peć – Čakor – Devojački krš – Plav – Gusinje – Vrmoša – Selce – Tamara – Hoti – Skadar – Lješ – Drač – Krf, kuda je od oko 40.000 pripadnika Treće armije, do odredišta stiglo samo 8.000 vojnika. Uz to, oni će otkriti kako su uspjeli bez ikakve logistike, kakvu su opremu i hranu nosili, kako su ih dočekali Albanci…

– Nikolić je prvi Beograđanin koji se popeo na vrh viši  od 8.000 metara. Između ostalog, on je jedan od osnivača i organizatora Udruženja fristajlera, Udruženja ekstremnih sportova Srbija i Srpske skajraning lige, te planinski vodič sa međunarodnom licencom – kažu naši sagovornici.

Svoja iskustva sa publikom razmijeniće i Nenad Mitrović, učesnik ekspedicije i oficir za operativne poslove i obuku u 24. vazduhoplovnotehničkom bataljonu Vojske Srbije.

– Riječ je o čovjeku koji je padobranac, gorski spasilac, alpinista, maratonac, ski-instruktor, speleolog, karatista, tekvondoista, džudista, majstor aikida… U borilačkom je timu Vojske Srbije, a kao član orijentiring tima, učestvovao je na dva svjetska vojna prvenstva – najavljuju organizatori.

Za to vrijeme, Nemanja Nešković, inženjer informacionih sistema i tehnologije i jedan od osnivača kluba ekstremnih sportova “Wild Serbia”, ističe da, nažalost, neće biti prisutan jer mu se nedavno porodila supruga.

– Kako god, rekao bih da sam za ovu ekspediciju imao i lični motiv. Period balkanskih ratova i Velikog rata jedan je od najsvjetlijih u srpskoj istoriji. Kada je sve bilo crno i izgubljeno, nismo izgubili dušu i dostojanstvo. S druge strane, današnju Srbiju vidim kao državu bez ponosa, vizije i budućnosti. Sistem vrijednosti se promijenio do te mjere da je sramota voljeti svoju zemlju, a kamoli žrtvovati se za nju. Prije 100 godina Srbija je bila na granici kolapsa i nestanka, narod je bio izgubljen i umoran –  kaže ovaj planinar.

Razumijevanje istorije

Ipak, dodao je, uspjeli su da pobijede i da se bore za budućnost u kojoj smo ih mi, njihovi potomci, izdali.

– Dakle, prolaziti putem gdje su naši djedovi umirali, samo je skroman gest da ti ljudi i njihovo nasljeđe ne budu zaboravljeni. To je način kojim im se odaje priznanje, te da se podsjetimo ko smo i odakle dolazimo, kao i prilika da se vratimo visokim etičkim vrijednostima – ističe Nešković.

Inače, ideja za “Albansku golgotu” potekla je od člana ekipe Marka Markovića, koji ističe da je to povlačenje bitno za opstanak i najdublje moguće razumijevanje istorije Srba i njenog uticaja na sadašnjost.

Peti član ekspedicije, koji će takođe danas izostati, bio je Srbin iz SAD Stanko Tomić, koji je išao pravcem preko Kule, Trešnjevika i Podgorice, i pridružio se timu u Skadru.

(Press)