Magazin 25.02.2016.

Srpski sujeverni običaji: Zašto ne valja da nekom poklonite upaljač i grebete po šerpi?

ČITANJE: 2 minute
ogledalo razbijeno
U našem narodu postoji mnogo narodnih vjerovanja koja su vezana za svakodnevni život, a ovo su neka od najzanimljivijih.

Neobična vjerovanja vezana su za skoro svaki segment života, od jela i kupanja, pa do raznih svetkovina i slavlja.

Jedno od takvih neobičnih vjerovanja je da ćete biti bogati ako pojedete sva mrvice sa stola. Takođe, svim djevojkama se daje da jedu okrajak hleba, jer se vjeruje da će to doprinjeti da ih svekrva voli.

Još jedno od neobičnih pravila koja se primjenjuju za vrijeme jela je da nikako ne treba pjevati, jer taj ko to radi za vreme jela, oženiće se ludom djevojkom ili, ako je žensko u pitanju, udaće se za ludog čovjeka.

Takođe, nikako se ne smije neumiven nekome javiti ujutru. Ako se to, ipak, učini, mora da se kaže: Dobro jutro, nisam se umio (ili umila).

Ako djevojka, koja sprema neku hranu, zagrebe malo po šerpi u kojoj je mutila kolače, vjeruje se da će joj na svadbi padati kiša.

Isto tako, neobično je vjerovanje da nekoga ko razbije ogledalo čeka 7 godina nesreće.

Ako se desi da se ruke pri rukovanju četiri osobe ukrste, vjeruje se da će među njima izbiti neka svađa.

Svađa se naslućuje i ako nekome poklonite upaljač.

A da ne biste pokupili čini koje je neko davno bacio, nikako ne smijete da prelazite preko raskrsnice, jer je to mjesto na kome se ukrštaju ovaj i onaj svijet.

Desiće vam se neka nesreća ako vam crna mačka pređe put, ali ako vidite odžačara, to je sreća.

Voda se najčešće prosipa za nekim ko je krenuo da obavi neki važan i težak posao, da bi mu tada sve išlo lagano kao što voda protiče.

Mnoga vjerovanja su vezana i za crveno slovo u crkvenom kalendaru. Naime, tada se ne smije ništa raditi, jer će vas zadesiti kazna od tog sveca, čije je ime zabilježeno crvenim slovom.

(Espreso.rs / Opanak.rs)