Magazin 28.03.2017.

Šta čitaju članovi Dječije biblioteke Borik u Banjaluci: Magareće godine – avantura za sva vremena

ČITANJE: 2 minute

Dječija mašta nema granica, a najveća krila dobije kada se udruži sa bajkama i pričama koje su upravo za najmlađe napisali majstori pera.

Među koricama knjiga živi čitav jedan čarobni svijet koji je veoma privlačan mališanima, pa Dječija biblioteka “Borik” u Banjaluci neprestano vrvi od radoznalih čitalaca.

Bez obzira na brojne autore koji pišu za djecu, neki naslovi su već decenijama omiljeni školarcima.

Kultna djela Branka Ćopića kao što su “Magareće godine” ne gube na popularnosti pa i današnji dječaci i djevojčice vole da zaplove u avanturu koji su davno započeli Baja Bajazit i njegova družina. I ostali naslovi najvedrijeg krajiškog pisca, koji je perom pozlatio zavičaj, često odlaze iz biblioteke prenoseći neponovljivi duh na staze djetinjstva novih generacija.

– Od srpskih pisaca među najčitanijim je i Gradimir Stojković, autor popularnog romana “Hajduk u Beogradu” koji je dio školske lektire. Školarci rado uzimaju i njegova druga djela, kao što su “Sve moje gluposti” – kaže bibliotekarka Dušanka Gajić.

Originalni pisac iz Beograda Uroš Petrović, koji je osvojio i čitaoce u nekoliko evropskih zemalja, privukao je pažnju i banjalučkih dječaka i djevojčica, a svi naslovi ovog autora rado su čitani.

– Neke knjige Ljubivoja Ršumovića i Desanke Maksimović djeca čitaju jer spadaju u obaveznu literaturu za školu. Ali često traže i njihovu prozu i poeziju koja nije obuhvaćena tim programom – ističe Gajićeva, napominjući da je i Raša Popov na listi najvoljenijih pisaca.

Nisu zaboravljeni ni velikani srpske književnosti koji su veliki dio stvaralaštva posvetili najmlađima, pa članovi ove biblioteke često kuće odlaze sa knjigama poezije Jovana Jovanovića Zmaja.

– Mališani koji još ne idu u školu najviše vole bajke, kao i “Priče za dječake” i “Priče za djevojčice” – primjećuje Gajićeva.

Školarci starijeg uzrasta čitaju i razne enciklopedije, ali i djela koja su čitali njihovi roditelji poput “Dnevnika” Ane Frank i romana “Mi deca sa stanice Zoo”. Naslovi Džeronima Stiltona, svi nastavci “Groznog Gaše” Frančeske Simon i djela Pita Džonsona kao što su “Hoću da budem slavan”, “Kako istrenirati roditelje” i “Vjerujte mi, ja sam prava zloća” često su odsutni sa polica biblioteke.

Mališani poštuju rok

Najmlađi članovi Dječije biblioteke “Borik” nemaju ni tri godine, a najstariji su učenici devetog razreda osnovne škole.

– Zakašnjenje do mjesec plaće se dvije marke, a djeca uglavnom vraćaju knjige u predviđenom roku. Ima slučajeva da vrate oštećenu knjigu i ne žele da priznaju da su napravili štetu, ali to se rijetko dešava – kaže Dušanka Gajić.

(Glas)