Magazin 21.03.2016.

Šta se dešava u organizmu ako jedete 3 jajeta nedjeljno?

ČITANJE: 2 minute
jaja

Prema najnovijim istraživanjima, jaja ne doprinose povećanju holesterola, već poboljšavaju opšte zdravstveno stanje.

Evo šta sve ova supernamirnica čini za naš organizam ako je jedete samo tri puta nedjeljno.

Јaja suzbijaju glad Zbog velike količine proteina, jaja odlično regulišu glad i time smanjuju prekomjerni unos hrane.

Pomažu u mršavljenju S obzirom da brzo zasite, jaja se koriste u mnogim dijetama kao jedna od glavnih namirnica za doručak. Јaje srednje veličine ima svega 80 kalorija, a istraživanja su pokazala da konzumiranje jednog jaja dnevno kod većine ljudi ne povećava ukupan nivo holesterola u krvi.

Odlična su za kožu i organizam Visok nivo vitamina B2, B5 i B12 koji se nalaze u jajima omogućavaju dobro funkcionisanje organizma, a posebno jetre. Ovi vitamini su zaduženi i za lijep i zdrav izgled kože i kose.

Dobra su za zube i kosti Јaje sadrži visok nivo vitamina D i kalcijuma neophodnih za zdrave i jake kosti. Treba imati u vidu da naš organizam koristi čak 90 odsto kalcijuma iz ove supernamirnice.

Јaja obiluju aminokiselinama Postoje 20 najbitnijih aminokiselina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Naše tijelo proizvodi 11 aminokiselina, dok preostalih 9 možemo naći u jajima.

Poboljšavaju funkcionisanje mozga Јaja su puna lecitina, prirodne supstance koja je najbolji izvor holina, bitne komponente koja hrani mozak, pospješuje pamćenje i koncentraciju.

Pomaže pri smanjenju holesterola Suprotno vjerovanju da su jaja glavni krivci za povećan holesterol, lecitin iz jaja zapravo pospješuje njegovu eliminaciju.

Smanjuju nivo stresa Aminokiseline iz jaja pomažu očuvanju opšteg mentalnog zdravlja. Naime, prema jednoj studiji dokazano je da jaja smanjuju nivo stresa i pomažu lučenje seratonina.

Odlična su za imunitet Јedno jaje sadrži čak 22 odsto selena, koji je neophodan za zdrav rad štitne žlijezde i cjelokupnog imunog sistema.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti Visok nivo lošeg holesterola LDL usko je povezan sa bolestima srca. Konzumiranjem umjerene količine jaja koja sadrže lecitin, suzbićete dejstvo lošeg holesterola i pospješiti funkciju karidiovaskularnog sistema.

(b92)