Magazin 29.07.2016.

Šta treba da znate pred put: Gdje je povoljno gorivo, gdje vam mogu oduzeti auto?

ČITANJE: 4 minute

Prije nego što krenete na dugo putovanje, dobro preračunajte koliko vam treba goriva, koliko nosite stvari i da li imate sva potrebna dokumenta.

Izbjegavajte špiceve, provjerite alternativne pravce i razmišljajte o noćnoj vožnji. Ne zaboravite da zbog nekih prekršaja možete biti isključeni i iz saobraćaja i obavezno provjerite tehničku ispravnost vozila.

Kada voziti, a kada odmarati

“Izbjegavajte vožnju od 11 do 17 sati, a na svaka dva do tri sata neprekidne vožnje napravite pauzu. Pijte dovoljno tečnosti, najbolje vode, i ne jedite previše jer teška hrana izaziva pospanost. Prvi sunčani zraci poslije noćne vožnje mogu da budu opasni i gotovo da nema čovjeka kome se ne prispava u samo svitanje. Ljudi treba da budu svjesni toga i ako im se prispava da stanu negdje, a ne da požure očekujući da će uskoro stići. Posljednji sat vožnje je posebno rizičan”, upozoravaju u AMSS-u.

Alternativni pravci su bezbjedniji i brži

Dobro je izbjegavati najopterećenije i najopasnije saobraćajnice, ali kada tražite alternativu, raspitajte se da li na tim lokalnim i regionalnim putevima ima radova.

Najveće gužve su na naplatnim rampama, zatim na djelu auto-puta od Bubanj potoka do Tranšpeda gdje je kolovoz sužen zbog radova i na graničnim prelazima Horgoš 1 i Batrovci. Nekada je bolje, kažu u AMSS-u, pronaći alternativni prelaz i produžiti vožnju za pola sata-sat, nego čekati satima na prelazu.

Put do Grčke

Na putu do Grčke čekaju vas radovi u Srbiji, naoštreni makedonski policajci koji vrebaju svako prekoračenje brzine i najmanje 11 sati vožnje.

“Đala je, na primjer, izuzetno dobar prelaz. Tu se ne stvaraju gužve, a radno vrijeme koje je inače do 19 sati često se produži do 21 sat. Takođe, savjetujemo i granični prelaz Kelebija. Samo najveći prelazi rade 24 sata dnevno, pa je potrebno raspitati se do kada rade alternativni, a to je obično do 19 sati”, kažu u AMSS.

Pazite na gorivo

Mnogi vozači precizno odrede koliko im goriva treba do Makedonije, kako bi ga u ovoj zemlji natočili po nižoj cijeni. Međutim, dešava se da im goriva ponestane pred samu granicu, posebno ako su gužve na prelazu, a tada je teško pružiti pomoć, upozoravaju u AMSS-u.

Gume provjeravajte kada su hladne

Greška je, kažu u AMSS-u proveravati pneumatike nakon vožnje ili po vrućini. Najbolje je to činiti u ranim jutarnjim satima.

Provjerite propise u drugim državama

U AMSS-u navode da se propisi razlikuju od zemlje do zemlje, zbog čega možete upasti u nepriliku ako se ne raspitate dobro.

“Djeca mogu da pređu granicu sa Crnom Gorom uz zdravstvenu knjižicu ili izvod iz matične knjige rođenih, a svjetla moraju biti stalno upaljena. U Bosni i Hercegovini mogu vam zatražiti i zeleni karton. U Hrvatskoj nisu potrebni zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola, a svjetla moraju biti upaljena samo u slučaju slabije vidljivosti. U Italiji je potrebna međunarodna vozačka dozvola, a svjetla moraju biti upaljena van naseljenog mjesta. Kazne za telefoniranje u Italiji su rigorozne, a policija može privremeno da oduzme vozilo, ukoliko nemate odmah novac za plaćanje kazne. U Bugarskoj morate da imate upaljena svjetla i protivpožarni aparat, a nisu potrebni međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton. U Rumuniji morate da imate vinjetu (3 evra košta nedeljna, a 7 evra mjesečna), a kazne su i do 500 evra. U Makedoniji ne treba međunarodna vozačka dozvola, dok u Grčkoj treba “, kažu u AMSS-u dodajući da se mogu razlikovati i propisi o korišćenju dječjih sedišta.

Pazite na teret i kućne ljubimce

Kazne za nepropisno upakovan teret su do 20.000 dinara, a policija može i da vas isključi iz saobraćaja. Ukoliko vodite psa, on ne smije da vas ometa i mora biti vezan na zadnjem sjedištu posebnim pojasom koji ne dozvoljava skakanje ili mora biti ograđen mrežom između prednjeg i zadnjeg sjedišta. Najbolje je da bude u transporteru.

(Blic)