Magazin 26.03.2016.

Stanovali bi u osam kvadratnih metara na točkovima?

ČITANJE: 1 minuta
Tiny-House-02
U SAD je popularan minimalistički koncept stanovanja u kamperima ili kamp-prikolicama. Razlog nisu samo finansijski razlozi nego i životni stav da “kvadrati nisu preduslov za sreću”.

I u Evropi ovaj koncept dobija sve više poklonika pa je njemački stolar Christian Bock ponudio pravu kuću na točkovima – Tiny House.

Ono po čemu se Tin House izdvaja od drugih kuća na točkovima je činjenica da se kod ovih osam kvadratnih metara radi o “drvenoj gradnji”, kući sa pravim krovom, zidovima, vratima, prozorima.

Zidovi i krov izolovani su 80-milimetarskim pločama, konstrukcija omogućava prijatnu i zdravu životnu sredinu, dobru izolaciju. A uz dobru izolaciju i peć na drva, mobilna kuća je upotrebljiva čak i zimi za stanovanje.

Njemački stolar, kreator kuće, priznaje da se Tiny House teško može koristiti za stanovanje porodice sa djecom, Ali, za samce ili par bez djece, dnevni boravak dimezija 210×390 cm je idealan.

Svemu treba dodati Erker čajnu kuhinju sa šporetom, sudoperom, jednostavnom vodovodnom instalacijom, toaletom. Tu su i sklopivi trpezarijski sto, dok se spavaća soba sa francuskim ležajem nalazi u “potkrovlju”.

Nažalost, Tiny House ima dva velika nedostatka: Visoku cijenu (35.000 evra) i ogromnu težinu (2,5 tone) što implicira da transport kuće na dvije osovine nije moguć sa običnim putničkim automobilom.

(Radio Sarajevo)