Magazin 21.05.2016.

Štikle na poslu – da ili ne?

ČITANJE: 3 minute

Portico, tvrtka u kojoj Thorp radi, otad je promijenila svoje pravilo te sada žene mogu dolaziti na posao i u cipelama bez potpetica.

Nicola Gavins, iz Kanade, na Facebooku je objavila fotografiju koja prikazuje krvave noge njene prijateljice nakon odrađene smjene u kafiću. Ona je takođe morala nositi cipele s potpeticom.

https://www.facebook.com/nicola.gavins/posts/10156847278270162

Ženama se često nameću standardi poput visokih potpetica, šminke ili određene odjeće.

Magazin Fortune je upitao žene širom svijeta kako komentarišu poslodavce koji zahtijevaju od žena da nose štikle na posao.

“Ovo me podsjetilo na moj prvi razgovor za posao na Wall Streetu. Bilo je to 1976. godine i nakon intervjua, spomenuli su mi da je obavezno oblačiti haljinu na posao te da se niti ne pomišljam pojaviti u hlačama. Rekla sam da nisam zainteresovana za posao i otišla sam. A ovo se dešava 40 godina kasnije?!!! Strašno!”, rekla je Maureen Barry Somerville, viša asistentica u preduzetničkoj kompaniji.

Evelyn Frison, suosnivačica kompanije Pivotte, kaže kako je na početku karijere nosila štikle jer je mislila da uspješna poslovna žena mora tako izgledati. No, uskoro je shvatila da cipele s potpeticom nisu nimalo praktične.

“Nošenje visokih peta ograničava vas na radnom mjestu. Sada odbijam nositi išta što me ograničava. Želim lijepo izgledati, no želim i da mi bude udobno u onom što nosim.”

Hillary Wallace je odvjetnica iz New Yorka i kaže kako nosi visoke pete jer je vrlo niska.

“Imam 155 cm i u petama se osjećam bolje. Daju mi samopouzdanje. Iako me noge bole i sporije se krećem u njima, i dalje ih nosim. Mislim da bi ljudi trebali nositi ono u čemu se najbolje osjećaju.”

Melinda kaže kako se u njenoj kompaniji osjećao jaz između mlađih i starijih zaposlenika. Stariji su nosili odijela i kravate dok su mlađi željeli dolaziti na posao u udobnijoj odjeći. Na kraju je firma odlučila dopustiti zaposlenicima da se oblače kako žele, odnosno dolaze u odjeći u kojoj se osjećaju najudobnije.

Brenda Mann radi u farmaceutskoj industriji i kaže kako je od ponedjeljka do četvrtka morala nositi cipele s visokim potpeticama.

“Od ponedjeljka po četvrtka štikle su bile obavezne. Petkom smo mogli obući što želimo, uključujući i ravne cipele.”

Jillian Pereira radi u Katoličkoj crkvi i obožava visoke i, kako sama kaže, pomalo ekscentrične cipele.

“Ne mogu si pomoći, obožavam lude i neobične cipele sa što višom potpeticom! Iako radim u Katoličkoj crkvi, zasad mi nitko nije prigovorio, no to je vjerojatno zato jer su uvijek trudim da mi odjeća, ako ne već obuća, bude konzervativna.”

Brooks Wallace radi u Hollywoodu i uopšte ne dvoji o ovom slučaju.

“Neko zahtijeva od vas da nosite visoke potpetice na posao?! Nema šanse! Žene bi, kao i muškarci, trebale moći nositi što žele, kada žele.”

(Express.hr)