Magazin 22.03.2016.

Stiže i prvi srpski električni auto!

ČITANJE: 2 minute
prvi srpski elektricni auto
Prvi srpski električni automobil mogao bi biti predstavljen već na idućem Sajmu automobila u Beogradu, uvjeren je osnivač Međunarodne grupe elektronskih eksperata (IEEG) Slavko Vujović.

Na predstavljanju projekta razvoja prvog električnog automobila Srbije on je rekao da, pošto je završeno testiranje elektromagnetnih motora i sistema upravljanja baterijama može da se očekuje da će prototip biti završen za šest mjeseci.

Standardizacija

– Sve je istestirano i nadamo se da će za šest mjeseci industrijski model biti pripremljen za proizvodnju – ukazao je Vujović.

On je rekao da su planirane i prve pumpe za struju u Staroj Pazovi, ali napominje da su trenutno problem u razvoju električnog automobila standardizacija i registracija. Sve komponente, kako ističe, moraju da se standardizuju i prenesu na domaća preduzeća kako bi se zaposlila auto-industrija u Srbiji sa novim, inovativnim programom koji svijet traži.

Predsjednik Odbora za ekologiju i zakonodavstvo u Privrednoj komori Srbije Siniša Mitrović rekao je da je samo pitanje vremena kada će 80 odsto stanovništva voziti električne automobile, dodajući da tehnologija brzo napreduje i više nije pitanje da li to želimo, već da moramo da se prilagodimo.

Pulsni pogon Šef projekta Goran Janković rekao je da su u IEEG razvili sopstveni koncept elektromagnetnog motora. On je rekao da kada naftni lobi bude pokleknuo i dopustio vozila na struju, Srbija mora biti spremna za tu utakmicu. Što se tiče srpskog projekta, radi se na razvoju pulsnog pogona, koji omogućava prelazak dužih razdaljina, u većoj brzini, sa količinama struje koju trenutno koriste baterije.

„Autoforum 2016“

Potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović istakla je juče da je razvoj auto-industrije značajan za privredni rast, kao i da u vremenu ispred nas možemo očekivati još bolje rezultate te privredne grane. Ona je na „Autoforumu 2016“, ukazala i da se država trudi da putevi koji se grade budu po evropskim standardima, podvukla je Mihajlovićeva, dodajući da je kroz Srbiju prošle godine prošlo 37 miliona automobila, dva miliona više nego u 2014, što je dokaz da se Srbija prepoznaje kao najbliža veza između Istoka i Zapada.

(Kurir)