Magazin 15.07.2020.

Stručnjaci iz Srbije konstruisali uređaj koji sprečava širenje korona virusa

ČITANJE: 1 minuta

Grupa srpskih stručnjaka konstruisala je potpuno novi uređaj koji sprečava širenje korona virusa i ostalih virusa kroz klimatizacione i ventilacione sisteme i tako smanjuje rizik da se zaraza prenese na ovaj način.

Poslije informacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da se korona virus širi vazduhom, sve su glasnije preporuke stručnjaka da se isključi klimatizacija u poslovnim prostorima, navodi se u saopštenju.

Revolucionarno rješenje za ovaj problem, do koga je došla grupa srpskih stručnjaka, radi na principu UVC zračenja u HVAC UVC kanalu kojim se uništava DNK virusa i bakterija, vrši sterilizacija vazduha i ponovno vraćanje tako tretiranog, potpuno čistog vazduha, nazad u prostor, prenose agencije.

U saopštenju je navedeno da se ovo rješenje jednostavno nadograđuje na postojeće sisteme i ima široku primenu u objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom.

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Srbije podržalo je ovaj proizvod u okviru akcije sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Kovid-19, “Budi i ti heroj”, za koje je preduzeće Propokan Pro d.o.o. dobilo priznanje.

(A.M/banjaluka.net)