Magazin 18.09.2020.

STRUČNJACI TVRDE: Mobilni telefoni mogu da prenose korona virus

ČITANJE: 1 minuta

Istrazivači, pod rukovodstvom profesora Đanloreta D'Aloa, utvrdili su da 93 odsto studenata koji obavljaju praksu u bolničkim odeljenjima u toku rada koristi mobilne telefone, a samo 16 odsto je potvrdilo da pri tome nosi zaštitne rukavice.

Prema istraživanju koje je obavljeno u toku dve školske godine, 2018-2019 i 2019-2020. godine, i oba puta je potvrđeno da velika većina ispitanih u toku boravka na odeljenjima sa pacijentima koristi mobilne telefone, a da pri tome ili ne upotrebljava zaštitne rukavice ili rukavice ne menjaju nakon što su koristili mobilne telefone.

Profesor Đanloreto D'Alo smatra da ove navike, korišćenja mobilnog telefona u odeljenjima gde su pacijenti, mogu da ponište efekte dezinfekcionih procedura kojima je podrvrgnuto medicinsko osblje koje je u dodiru sa pacijentima, jer ruke, iako su predhodno dezinfikovane, nakon upotrebe mobilnog telefona ponovo mogu postati izvor, odnosno prenosnik virusa zbog mikroorganizama koji se sakupljaju na telefonima.

Autori istraživanja sugerišu da se mobilni telefoni redovno čiste, dovoljno je korisiti salvete natopljene u rastvor sa najmanje 70 odsto alkohola.

U uslovima sirenja zaraze od kovida 19, rezultati ovog istraživanja su važni, a telefonske kompanije su već izdale uputstva kako dezinfikovati mobilne telefone, prenose agencije.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: korona virus