Magazin 25.02.2016.

Štucao bez prestanka 68 godina

ČITANJE: 1 minuta
stucanje-rekorder
Čarls Ozborn iz Ajove je u 97 godina života štucao punih 68 godina. Počev od 1921. sve do smrti 1991. godine. Ako je suditi po “Ginisovoj knjizi rekorda“, on je ostao apsolutni svjetski rekorder u štucanju.

Sve je počelo 5. juna 1922. godine, kada je Čarls spremajući se da zakolje svinju tešku više od 150 kilograma, pao dok je pokušavao da je podigne. Kako je Čarls objasnio, u tom trenutku ništa nije osjetio, ali mu je ljekar kasnije rekao da je tom prilikom povrijedio sićušan krvni sud u mozgu.

Posljedica toga bila je povreda malog dijela mozga koji je odgovoran za štucanje, rekao je dr Terens Entoni, koji je liječio Ozborna pri kraju njegovog života.

Na samom početku, Ozborn bi, u prosjeku, štucnuo 40 puta u minutu. Kako su godine prolazile, taj broj se smanjivao, pa je u jednom trenutku štucao po 20 puta u minutu, sve dok iznenada u posljednjoj godini njegovog života štucavica nije potpuno prestala.

Procijenjeno je da u životu štucnuo više od 430 miliona puta.

Čarls Ozborn naučio je da živi s ovom neprijatnošću – ljekari klinike “Mejo“ objasnili su mu kako da “priguši” zvuk štucanja, a taj metod podrazumijevao je pažljivo disanje između štucanja.

Interesantno, to nije posebno ometalo njegov život. Ženio se dva puta i imao osmoro djece, a jedini veći problem bilo je gutanje hrane u poznom dobu, kada je morao da pasira sve namirnice.

(B92)