Magazin 28.03.2016.

Studentica živi u vozu: Piše radove za fakultet pri brzini od 190 km/h

ČITANJE: 2 minute
studentica u vozu
Kada svi izađu iz putničkog voza i krenu ka svojim kućama Leonie Muller ostaje u vozu jer voz je njena kuća. Ova studentica iz Njemačke ističe kako joj se sviđa takav način života.

U razgovoru za američki mediji ona je kazala kako je sve počelo u proljeće i to nakon što je zbog spora sa stanodavcem odlučila da se iseli iz stana.

“Odmah sam odlučila da ne želim više živjeti tamo i onda sam shvatila da zapravo ne želim živjeti nigdje”, rekla je Muller.

Novac je uložila u pretplatu koja joj omogućava da se ukrca na bilo koji voz u zemlji besplatno. Sada Muller pere kosu u vozu i piše radove za fakultet pri brzini od 190 km/h. Kaže da uživa u slobodi koju je imala priliku iskusiti nakon napuštanja “klasičnog” stana.

“Stvarno se u vozu osjećam kao kod kuće. Prednost je što mogu posjetiti toliko prijatelja i gradova. To je kao da ste na odmoru sve vrijeme”, kazala je Muller.

Cijeli život ove 23-godišnjakinje stane u mali ruksak u kojem se nalazi njena odjeća, tablet, dokumenti s fakulteta i sredstva za higijenu. Njena iskustva pobijaju tezu da su duga putovanja na posao ubisto, a ističe i kako je isplativije živjeti u vozu. Naime, troškovi pretplate iznose 380 dolara dok su prema njenim tvrdnjama troškovi stana koštali oko 450 dolara.

“Želim podstaći ljudi da propituju svoje navike i stvari koje smatraju normalnim. Uvijek postoji više mogućnosti nego što mislimo. Sljedeća avantura je iza ugla pod uslovom da je želite pronaći”, kazala je Muller.

Istakla je kako se većini njenih prijatelja sviđa ideja uprkos tome što smatraju kako je prilično avanturistična. Njen život u vozu imaće i akademsku svrhu s obzirom na to da će sve ono iz ovog krajnje neobičnog eksperimenta iskoristiti za pisanje diplomskog rada.

(Klix)