Magazin 18.02.2016.

Studentima u Teksasu dopušteno nošenje oružja

ČITANJE: 1 minuta
PISTOLJ
Univerzitet Teksas u Austinu na jugu Sjedinjenih Država dopustilo je studentima nošenje oružja u učionicama iako se s time ne slaže, ali je moralo postupiti po zakonu kojim su lokalni zvaničnici ukinuli dosadašnju zabranu.

– Mislim da pištoljima nije mjesto u univerzitetskom kampusu, dakle ta je odluka najveći problem s kojim sam se susreo otkako sam predsjednik- rekao je dekan Gregory Fenves.

Rasprava potaknuta ukidanjem zabrane posebno je osjetljiva jer je upravo univerzitet Texas bilo 1966. godine poprište prvog masovnog pokolja unutar nekog kampusa u zemlji. Tada je Charles Whitman ubio 14 osoba te ranio 31 kada je otvorio vatru iz tornja sa satom koji je služio kao opservatorij.

Nekoliko je članova fakulteta zaprijetilo da će napustiti tu obrazovnu ustanovu.

Parlamentarni zastupnici konzervativne države popustili su lobistima koji zagovaraju nošenje oružja uvjereni da se niz pokolja u američkim obrazovnim ustanovama mogao izbjeći da su studenti imali oružje.

– Ručno oružje u visokoškolskim ustanovama suprotno je našoj misiji obrazovanja i istraživanja, temeljenog na ispitivanju, slobodi izražavanja i raspravi- rekao je Fenves.

Naglasio je da privatni univerziteti u saveznoj državi Teksas i dalje brane oružje unutar kampusa.
UniverzitetTexas vrlo je ugledno i jedno od najstarijih, a na njemu studira blizu 51.000 studenata.

(BN)