Magazin 27.02.2016.

Sve je spremno za dodjelu Oskara

ČITANJE: 1 minuta
oskar
Film “The Revenant” (Povratnik) meksičkog reditelja Alehandra Injaritua s Leonardom Dikaprijem u glavnoj ulozi, s 12 nominacija, veliki je favorit za Oskare, čija će svečana djodela biti u nedjelju uveče u Los Anđelesu.

Četvrti nastavak “Pobesnjelog Maksa” (Mad Max: Fury Road) reditelja Džordža Milera osvojio je deset nominacija dok je “The Martian” (Sam na Marsu) kultnog britanskog reditelja Ridlija Skota dobio sedam nominacija.

“Povratnik” je između ostalog nominovan u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glumca. Osam filmova će se boriti za Oskara za najbolji film: “The Big Short” (Slučaj veka), “Sam na Marsu”, “Povratnik”, “Spotlight” (Pod lupom), “Room” (Soba), “Bruklin”, “Mad Max:Fury Road” i “Bridge of Spies” (Most špijuna).

Među nominovanima za najbolju režiju nalaze se reditelji Adam Mekej (“The BIg Short”), Miler (Pobesneli Maks), Injaritu “Povratnik”, Leni Abrahmson (Soba) i Tom Makarti (Pod lupom).

DiKaprio je nominovan u kategoriji najboljeg glumca, zajedno s Brajanom Krenstonom (Trumbo), Metom Dejmonom (Sam na Marsu), Majlkom Fasbenderom (Stiv Džobs) i Edijem Redmejnom (The Danish Girl). Britanska glumica Šarlot Rempling nominovana je za najbolju žensku ulogu u filmu (45 godina), kao i Kejt Blančet (Kerol), Bri Larson (Soba), Dženifer Lorens (Joy) i Serše Ronan (Bruklin).

U kategoriji za najbolji strani film nalaze se francusko-tursko ostvarenje “Mustang”, kolumbijski “Embrace the Serpent”, jordanski “Theeb”, danski “The War” i mađarski film “Son of Saul”.

Među filmskim zvezdama koje nikada nisu dobile nominaciju za Oskara ove godine se nalazi Silvester Stalone, koji je nominovan u kategoriji najbolje muške sporedne uloge u filmu “Creed” u kojem glumi boksera Rokija Balbou.

(B92)