Magazin 05.08.2016.

Sve veći broj stranih turista u gradu na Vrbasu

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka je za turiste sve traženija tačka na mapi.

Iz godine u godinu Banjaluka privlači sve veći broj stranih gostiju. U Turističkoj orgnaziji grada Banja Luka, kažu da im dnevno dođe i do 15-20 gostiju na njihov info pult. Mi nismo turisti, ali smo pokušali da saznamo šta to Banjaluka može da ponudi stranim gostima.

Ovdje su informacije ove godine zatražili gosti iz Francuske, Novog Zelanda, pa čak i iz Singapura. Za rafting na rijeci Vrbas čule su već i ptice na grani, a pažnju inostranih gostiju sve više plijene i muzički festivali, prije svih “Demofest”. U posljednje vrijeme, Banjaluka strane goste privlači i zbog drugih sadržaja.

“U posljednje vrijeme primjetili smo jedan novi oblik avanturizma koji se stavlja u jedan značajniji položaj. To je hajking, odnosno pješačenje po okolnim brdima i bajking. To su manje grupe koje dolaze i koje traže vodiče za hajking i bajking”, izjavio je Zoran Sanković, Turistička organizacija Grada Banja Luka.

Stručnih vodiča ima dovoljno, kaže Sanković, pa tako turisti uz njihovu pratnju bezbjedno mogu da se otisnu recimo put Čemernice. U prvoj polovini godine, Banjaluku je pohodilo nešto više od 40.000 gostiju, a sve je više Slovenaca. To ne treba da čudi s obzirom kako su tamošnji turistički radnici dočarali Banjaluku.

Uz neizostavnu urbanu legendu o odnosu muškaraca i žena, ističu bogatu gastronomsku ponudu, za koju kažu da je najjeftinija od svih balkanskih većih gradova, a ne kriju zadovoljstvo noćnim životom. Slovence na banjalučkim ulicama – možete uvijek da sretnete.

Smještaj u Banjaluci je prilagođen svačijem džepu, a neki od 1.900 raspoloživih kreveta može da se nađe u brojinim hotelima i hostelima širom grada. Ipak, Banjaluka vapi za jednom, kako u u TOBL-u kažu, pravom kongresnom dvoranom i još jednim hotelom sa pet zvjezdica.

“To bi doprinijelo razvoju Banjaluke kao značajne kongresne stanice u jugoistočnoj Evropi. Kongresi se i danas održavaju u Banjaluci, ali je hroničan nedostatak jednog kapaciteta koji bi mogao da pruži tehničku, logističku i organizaciju i opremljenost da se jedan kongres održava u gradu na Vrbasu”, istakao je Sanković.

Banjaluku je prošle godine posjetilo skoro 80.000 gostiju, pa se ove godine očekuje novi rekord. Inostranim gostima, sadržaja u gradu na Vrbasu očito ne manjka, s obzirom na njihov sve veći broj. Mi smo im našli još jedan.

Za sve one kojima planiranje, rafting ili biciklizam nisu dovoljno atraktivni, a željni su avantruzma imamo pravu ponudu. Jedan lokal u okolini Banjaluke organizuje lov na muhe. Za svakih 10 ulovljenih muha muholovkom, nude i jedno besplatno pivo.

(ATV)