Magazin 29.08.2016.

Švrakava: Skriveni dragulj između Banjaluke i Čelinca

ČITANJE: 1 minuta

Rijeka Švrakava je desna pritoka Vrbasa. Ušće ove rijeke nalazi se u selu Karanovac, na izlazu Vrbasa iz kanjona Tijesno. Švrakava, iako ne previše duga, predstavlja zanimljivu rijeku, karakterističnu po kanjonu i slapovima.

Vodopad Švrakave nalazi se na granici opština Čelinac i Banjaluka, u mjestu Bastasi. Put do samog lokaliteta nije najbolje obilježen signalizacijom. Vodopadu je  najlakše prići putem koji vodi desnom obalom Vrbasa, iz sela Karanovac, koje je udaljeno 11 kilometara južno od Banje Luke. Na oko 2 kilometra idući od mosta u Karanovcu, u pravcu Kneževa, potrebno je skrenuti lijevo ka selu Bastasi. Nakon uspona na prevoj, makadamski put obara desno u dolinu Švrakave.

svrakava 1

Kanjon Švrakave, dug oko 500 metara, završava se sa nekoliko slapova i vodopadom. Preko stijenskog bloka, visokog oko 4–5 metra, voda se obrušava u duboki krečnjački lonac. Zidovi stijena koje okružuju vodopad prošarani su velikim pukotinama. Voda koja pada niz stijenu, huk i pjenušanje rijeke, ostavljaju na posjetioca izuzetan dojam.

U turističkoj ponudi grada Banjaluka, nudi se mogućnost organizovanja kanjoninga na Švrakavi. Ova tura može da traje od jednog do dva časa, u zavisnosti od količine vode u kanjonu i na samom vodopadu. Pored toga, brojni izletnici i ljubitelji prirode dolaze na jednodnevne izlete na ovaj lokalitet.

svrakava 2

(Mojabanjaluka.info)