Magazin 29.03.2016.

Tanja Vojtehovski: Djevojke u rijalitijima su prostitutke

ČITANJE: 3 minute
tanja vojtehovski
Poznata voditeljka Tatjana Tanja Vojtehovski već dvije decenije radi na televiziji, a nedavno je otkrila i šta misli o rijaliti-programima, koji su veoma popularni u Srbiji.

Ono što je mnoge iznenadilo jeste kako je Tanja okarakterisala pojedine djevojke koje se pojavljuju u televizijskim formatima ovog tipa.

Nekada ste morali da odete u Gavrila Principa, malo iznad “picinog parka”, da snimite intervjue sa prostitutkama, a sada možete da odete u bilo koji rijaliti – izjavila je Tanja u jednoj emisiji, a na pitanje na osnovu čega je donijela takav zaključak, odgovara:

– Na osnovu čega sam to zaključila? Pa, na osnovu toga što su u nekim rijaliti-formatima učesnice seksualne radnice. Neke od njih su i procesuirane za te radnje.

Višak vremena

Ona se osvrnula i na popularnost ovog formata.

– Popularnost rijaliti-formata nije uža specijalnost Srbije, takvi formati postoje u svijetu i takođe privlače pažnju gledalaca. Svakako da i među rijaliti-formatima postoji razlika u kvalitetu i načinu na koji su rađeni. Rijaliti-formati koji imaju agresivan medija-plan ili svakodnevno emitovanje obraćaju se gledaocima koji svakako imaju više vremena jer je za takve formate potrebno vrijeme da bi bili praćeni.

Da biste shvatili odnose veće grupe ljudi unutar formata, da biste gledali svaki dan kako se takvi odnosi mijenjaju, za to je potrebno da imate višak vremena, dovoljno naklonosti ka voajerizmu i dovoljno nedostatka sopstvenog života da biste gledali tuđe. Opet, i među tim formatima koji se emituju svakodnevno postoje razlike. Nisu svi urađeni s istim sadržajem i ne potenciraju iste radnje. Problem je s onim formatima koji se počinju bazirati isključivo na nasilju i raskalašnom ponašanju, koje je samo po sebi cilj i koje predstavlja jedini sadržaj – objašnjava voditeljka.

Nasilje postalo normalno

Na pitanje kako rijalitiji utiču na populaciju, Tanja kaže:

– Ne znam kako utiču na tu populaciju, meni ne prija da gledam formate u kojima svi u isto vrijeme urlaju jedni na druge ili se polivaju, tuku, ili pijani po čitavu noć pjevaju. Takav sadržaj u meni stvara nervozu, i zato ga ne gledam. Ako svakodnevno imate nasilje u formatu o kojem svakodnevno izvještavaju print i onlajn-mediji, svrstavajući to u normalne tokove redovnog sadržaja, vjerovatno se šalje poruka da je takvo ponašanje dozvoljeno, čim nije sankcionisano od regulacionog tijela, a još je i podsticano od producenata i kreatora takvih sadržaja.

Verbalna agresija

Neprimjereno ponašanje nije ekskluziva samo rijaliti-formata. Može se uočiti i prepoznati i u drugim programskim sadržajima i kod javnih ličnosti koje se plasiraju u drugačijim žanrovskim TV formama, pa čak i u svakodnevnim stranačkim saopštenjima možete prepoznati neprimjereno ponašanje i verbalnu agresiju, što svakako spada u agresiju – poručuje Tatjana Vojtehovski.
Na pitanje da pojedini televizijski formati trpe zbog rijalitija, Tanja Vojtehovski kaže:
– Nijedan format ne trpi. Ima termina i za ostale žanrove. Samo je stvar odluke šta će i u kojoj mjeri biti emitovano.

(Alo.rs)