Magazin 03.04.2017.

Tapiserija satkana od ženskih poruka: Rad Tanje Ostojić u Muzeju savremene umjetnosti RS

ČITANJE: 3 minute

„Leksikon Tanja Ostojić“ predstavljen je banjalučkoj publici u okviru prezentacije umjetničkog projekta koji je održan u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

To je dugogodišnji interdisciplinaran, participativni istraživačko -umjetnički projekat umetnice Tanje Ostojić, u kojem se koriste društvene mreže i saradnja sa ženama koje sve dijele isto ime i prezime – Tanja Ostojić.

– Imenjakinje i prezimenjakinje koje su uzele učešće u projektu pripadaju različitim generacijama i godištima, različitog su stepena obrazovanja, profesija, socijalnog statusa, različitih nacionalnosti, kao i različitih životnih iskustava, ali se sve mogu sporazumijeti na srpsko-hrvatsko-bosansko-crnogorskim jezicima i sve one ili njihovi roditelji potiču sa teritorije nekadašnje Jugoslavije – pojasnili su u MSU RS.

tanja ostojic

Putem personalizovanog sociološkog istraživanja i direktne društvene i kreativne razmene, umjetnica Tanja Ostojić, koja je nastanjena u Berlinu, kreira mape koje dokumentuju ratne, poslijeratne i ekonomske migracije, te teme identiteta i roda, kao i pristupa edukaciji i uslova zaposlenja i privređivanja koje se tiču ovih tridesetak sestara po imenu – učesnica samog projekta, i njihovih porodica.

– Tokom ove godine autorka projekta realizovaće četiri kreativne radionice i dve samostalne izložbe u saradnji sa „Goethe Institutom“ u Beogradu i četiri muzeja savremene umjetnosti, i to iz Beograda, Banjaluke, Rijeke i Zagreba, te knjigu na engleskom jeziku u izdanju MSU Beograd i „Live Arts Development Agency“ iz Londona – kažu u MSU RS.

Tokom vikenda u ovoj ustanovi uslijedila je i dvodnevna radionica zatvorenog tipa pod nazivom „Vezeni Leksikon Tanja Ostojić“ koju su vodile autorke Tanja Ostojić i Vahida Ramujkić.

– Dokumentarni vez je tehnika dokumentovanja koja se bazira na tradicionalnoj tehnici veza koja je sada stavljena u novi kontekst – dokumentovanje kompleksne i slojevite stvarnosti i odnosa unutar iste. Nametnuta sporost ove tehnike omogućava učesnicama radionice da provedu više vremena zajedno, i da diskutuju različite tačke gledišta i stavove koji se polako uvezuju u platno, stvarajući više složenih predstava stvarnosti i uspostavljajući koherentne veze među njima. Sa grupom imenjakinja koje su okupljene oko interdisciplinarnog projekta nastala je svojevrsna tapiserija koja se  na različite načine osvrće na poziciju ženskog identiteta i migracija, stvarajući kompleksnu i jasniju predstavu ovih bitnih perspektiva – pojasnili su u MSU RS.

Prezentacija projekta “Leksikon Tanja Ostojić” u zagrebačkom MSU planirana je za 28. april, a pratiće je trodnevna radionica i grupni performans “Vezeni Leksikon Tanja Ostojić” 30. aprila u centru Zagreba. Beograđani će ovu postavku moći vidjeti 7. juna, dok je otvaranje u Rijeci planirano za 11. avgust. Za sam kraj godine predviđena je promocija knjige “Leksikon Tanja Ostojić” u Beogradu i Londonu, dok bi u januaru 2018. godine izložba trebalo da bude otvorena i u Berlinu.

Biografija umjetnice

Tanja Ostojić je performans i interdisciplinarna umjetnica nastanjena u Berlinu. Studirala je umjetnost u Srbiji, Francuskoj i Njemačkoj. Uključuje samu sebe kao ličnost u performanse i koristi različite medije u svojim umetničkim istraživanjima, čime ispituje društvene konfiguracije, odnose sa pozicijom moći, feminističku problematiku, ekonomiju i biopolitiku. Pretežno djeluje iz perspektive žene migrantkinje, dok političko pozicioniranje, humor i integracija gledaoca definišu njen pristup radu. Od 1994. godine predstavljala je svoj rad na velikom broju izložbi širom svijeta.

(EuroBlic)